"Det går inte att ta miste på budskapet: Det är nog ändå bättre att bli hemskickad än att få asyl", skriver Mattias Elftorp i en kulturartikel i Helsingborgs Dagblad.
"Det går inte att ta miste på budskapet: Det är nog ändå bättre att bli hemskickad än att få asyl", skriver Mattias Elftorp i en kulturartikel i Helsingborgs Dagblad.

Nu stormar det om Bamse igen

Publicerad
Uppdaterad
Det stormar om Bamse på nytt.
En version av serien som gjorts för migrationsverket anklagas för att ta ställning i invandringsfrågan.
"Det går inte att ta miste på budskapet: Det är nog ändå bättre att bli hemskickad än att få asyl", skriver Mattias Elftorp i en kulturartikel i Helsingborgs Dagblad.
Bamse har tidigare anklagats för att vara vänster och propagera för kommunism.
Nu placeras den starke björnen i samma fack som Sverigedemokrater och andra invandringsmotståndare.
Bakgrunden är en version av serien som gjort för migrationsverket.
Specialversionen riktar sig till barn som kommer till Sverige som asylsökande.

Får återvända till hemlandet

Den slutar med att ett av barnen får återvända till sitt hemland, och det är framför allt handlingen i den sista rutan som fått Mattias Elftorp, som själv är serietecknare, att reagera.
I artikeln i HD, som har rubriken ”Världens dummaste björn”, skriver han:
”I sista rutan är hela familjen lycklig och det går inte att ta miste på budskapet: Det är nog ändå bättre att bli hemskickad än att få asyl och inget ont kommer att hända dem som migrationsverket har bestämt saknar asylskäl.”
Bamse-serien har även varit ett av de mest omtalade ämnena på Twitter under onsdagen.

"Vi förstår inte alls"

Ola Andréasson, vd för Bamseförlaget, försvarar sig och säger till Dagens Medias nätupplaga att man inte alls gjort något ställningstagande.
– Vi förstår inte alls den här kritiken. Det här var ett särtryck som gjordes till migrationsverket och är ett sätt att informera ensamkommande barn och barnfamiljer vad som händer under asylprocessen.
Ola Andréasson fortsätter:
– I serien får ett av barnen stanna medan det andra får återvända. När man ska tala om asylprocessen för barn är det väl bara rimligt att berätta att det är så det kan gå, säger han till Dagens Media.
Dan Eliasson, generaldirektör på migrationsverket, förstår heller inte kritiken mot serien.
– Det är trams, säger han till Expressen.se och fortsätter:
– De som kritiserar har nog inte träffat ett barn i asylprocessen. Vi har fått otroligt fin respons från både barn och föräldrar som har svårt att förstå hur en asylprocess ser ut.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag