Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu står konsten stark i Stockholm

Carlina Falkholts blå jättepenis på Kronobergsgatan i Stockholm är en del i Martet art fair 2018.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
"Skiss" av Bella Rune.
Foto: BELLA RUNE / GALLERI MAGNUS KARLSSON
"Landslide" av Andreas Eriksson.
Foto: GALLERI SUSANNE OTTESEN / MARKET ART FAIR 2018
Nils Forsberg är medarbetare på Expressens kultursida.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

När allting verkar rämna består ändå konsten.

Nils Forsberg ser tecken på civilisation på Market Art Fair.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KONST | RECENSION. Vapenskramlet ökar i Syrien. Frågan är inte om utan när och hur USA kommer att vedergälla kemvapenattacken. Kina flyttar fram positionerna. Golfströmmen tycks försvagas av klimatförändringarna. Valrörelsen i Sverige har börjat och inget tyder på att den kommer att bli särskilt vacker. Svenska Akademien faller sönder.

Mitt i allt detta öppnar Stockholm Art Week med mängder av utställningar och evenemang. Det är ganska fantastiskt.

Krisen i Mellanöstern

För det finns något trösterikt i att människor trots att världen verkar rämna ägnar sig åt konst. Att titta på den, köpa den, prata om den. Vacker, ful, finurlig, irriterande och för både krisen i Mellanöstern och den svenska nettoexporten tämligen betydelselös konst.

Konstmässan Market Art Fair är det nav som den stockholmska konstveckan kretsar kring. Jag har gnällt på den många gånger. På att den varit för tråkig, för kommersiell, för provinsiell, för tillgjort snofsig. Men att den finns känns nu, våren 2018, mer än någonsin som ett tecken på civilisation, bortom en politiserad och polariserad svensk debatt.


LÄS MER – Nils Forsberg om Liljevalchs vårsalong: Klyftan mellan amatörer och proffs är enorm

Penismålare

Det är inte någon av de starkare upplagorna, men missa inte Andreas Erikssons naturmåleri och Bella Runes garnskulpturer. Matt Saunders dovt oroande porträtt hos Galleri Martin Asbaek vill inte heller lämna näthinnan. 

Den numera internationellt ryktbara penismålaren Carolina Falkholt är också med på ett hörn, om man tycker att hennes gulblå jättekuk på en kungsholmsfasad är spännande finns snarlika motiv i mindre skala till salu att hänga där hemma.

Winston Churchill sa aldrig det där om att det är klart att kulturen ska ha stöd trots att det är krig, ”för vad är det annars som vi slåss för?” Men det är inte mindre relevant för det. Att ägna sig åt något som inte har en mätbar nytta i de stora sammanhangen och dessutom göra det med passion – är inte det vad som ytterst gör oss mänskliga?


LÄS MER – Nils Forsberg: Hans målningar är helt fantastiska


KONST

MARKET ART FAIR 2018

Liljevalchs konsthall, Stockholm

Till 15/4


Nils Forsberg är kritiker och medarbetare på Expressens kultursida.

Läs fler texter av Nils Forsberg här.