Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu måste pressen öka på Eritreas diktator

Åke Pettersson. Foto: SÖREN WIBECK SÖREN WIBECK
Dawit Isaak.

På pressfrihetens dag 3 maj har Dawit Isaak suttit fängslad i 6431 dagar.

Åke Pettersson menar att Eritreas fred med Etiopien har stärkt landets diktator.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT | ERITREA. Freden mellan Etiopien och Eritrea i somras väckte nytt hopp om en snar frigivning av journalisten Dawit Isaak och hans politiska medfångar. Hopp om ökade demokratiska rättigheter och bättre levnadsstandard för den vanlige eritreanen. 

Tyvärr verkar utvecklingen i Eritrea gå i rakt motsatt riktning. 

FN:s skrotade sanktioner har inte heller fått diktatorn Isaias Afewerki att mjukna. Tusentals eritreaner lämnar landet varje månad. 

Tidigare har presidenten skyllt alla inskränkningar, förtrycket och den nästan livslånga militärtjänsten på konflikten med Etiopien och FN:s sanktioner. När dessa hinder nu försvunnit, har Afewerki snarare ökat sitt järngrepp om landet. Troligen i rädsla för att annars förlora makten. 

Ingen frihet efter freden

I fredsavtalet står det heller inte ett dyft om att han borde göra som motparten i Etiopien, premiärminister Abiy Ahmed, gör: gradvis införa demokratiska reformer.

Eritrea har länge varit isolerat av omvärlden, men Afewerki har haft stöd av militären. När hans internationella rykte nu förbättrats avsevärt verkar han strunta i att ens rådfråga sina närmaste medarbetare före beslut. Istället har han enligt känt manér lyft fram sin äldste son Abraham Elias i det politiska rampljuset. 

I höstas fängslades tidigare finansministern Abrehe Kidane Berhane efter kritik mot presidenten i en video och en bok. Berhane ansåg nämligen fräckt nog att det var dags att överlåta makten åt en yngre generation. 

Den oändligt långa militärtjänsten kvarstår. Civila måste fortfarande arbeta extra på olika sätt i regimens tjänst. Eritreanerna har inte ens fått veta särskilt mycket om fredsavtalet eller resultaten av Afewerkis många möten med andra afrikanska ledare.

Tusentals lämnar landet

Fredsavtalet verkar mest gynna etiopier som fritt säljer sina varor i Eritrea, vilket kortsiktigt sänkt matvarupriserna. Handeln åt andra hållet är försumbar, inte minst på grund av alla restriktioner som genom åren hindrat den eritreanska ekonomin att utvecklas. Ingen har velat eller kunnat investera i landet. 

Undantaget är gruvindustrin, som kan få ett ordentligt uppsving. Men intäkterna kontrolleras av regimen.

Väldigt många som nu skulle kunna dra nytta av de ändrade förhållandena har dessutom försvunnit ur landet. Och fortsätter att lämna i tusental varje månad. Många över de öppna gränserna till flyktingläger i Etiopien. Andra tar sig med smugglares hjälp till Sudan för att fortsätta den riskfyllda vägen mot Europa. 

Samtidigt ökar intresset från omvärlden att besöka det tidigare så slutna landet. Det har till exempel talats om att en svensk reseledare ska arrangera en resa dit i höst. 

Men de lyfta sanktionerna och fredsavtalet får inte enbart gynna diktatorn Afewerki. Tvärtom måste omvärlden tvinga honom att plocka bort alla de sanktioner han pådyvlat sitt eget folk. Och släppa Dawit Isaak fri.

Åke Pettersson är journalist.

I tv-spelaren högst upp i artikeln visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen. Danska Akademiens Marianne Stidsen och Jens Liljestrand, Expressen, diskuterar metoo och rättssäkerheten. Programmet finns också som podcast.