Kulturhusets fasad. Foto: Robert BlombäckKulturhusets fasad. Foto: Robert Blombäck
Kulturhusets fasad. Foto: Robert Blombäck
Dramaten Foto: SÖREN VILKSDramaten Foto: SÖREN VILKS
Dramaten Foto: SÖREN VILKS
Eirik Stubø kanske inte stämmer av med... Foto: CORNELIA NORDSTRÖMEirik Stubø kanske inte stämmer av med... Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Eirik Stubø kanske inte stämmer av med... Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
....Benny Fredriksson. Foto: JAN DÜSING....Benny Fredriksson. Foto: JAN DÜSING
....Benny Fredriksson. Foto: JAN DÜSING

Nu kan det bli huggsexa om spelplatserna

Publicerad

Den kulturella sambandscentralen funkar dåligt i Stockholm. Gunilla Brodrej tror att 2019 kan bli märkligt år för teatern. 

Inte för att huvudstadens teaterliv helt och hållet står och faller med Stockholms stadsteater och Dramaten. Det finns ju faktiskt flera små scener som tar ut svängarna bra mycket mer än vad jätteinstitutionerna förmår trots att de är mindre ekonomiskt sårbara och aldrig behöver spela på dörren. 

Men 2019 tycks bli ett ödesår för den stockholmska scenkonsten när Dramaten byter stammar och sanerar råttor samtidigt som Kulturhuset stadsteatern renoverar för någon miljard. 

 

LÄS MER: Dramaten stängs samtidigt som Stadsteatern

 

Vd:n över alltsammans Benny Fredriksson och succéegissören Eirik Stubøs bromance tog antagligen slut för två år sedan när Stubø lämnade Fredriksson för att bli chef för Dramaten. Man kanske inte precis håller på och nojsar med konkurrenten, men nog måste det väl finnas någon administratör som kan sms:a en administratör i det andra huset: "Hej. Vi tänkte stänga och bygga om 2019. Då lär vi behöva spela på stan. Ville bara kolla så inte ni har tänkt göra det också". Det handlar ju om ren överlevnad. Om lokaler. Och om den teater som skattebetalarna finansierar. Är det ingen kulturpolitiker eller sakkunnig rådgivare som har överblick?

Tidigare kollisioner av repertoar skvallrar om att man inte brukar stämma av så mycket teatrarna emellan. I somras fick stockholmarna exempelvis se "Figaros bröllop" på Kulturhuset Stadsteatern och strax efter nyår var det dags för samma pjäs på Dramaten. Men för mycket teater är ändå bättre än för lite. Så var ska man spela? Hyra in sig på Persbrandts Maximteater på Östermalm? Eric Ericson-hallen på Skeppsholmen? Artipelags enorma hangar ute på Värmdö? Smartast av ett ekonomiskt ansträngt teaterhus hade ju varit att som råttorna dansa på bordet medan katten var borta. Passa på att skaffa sig lite publik. 

 

LÄS MER: Jag förstår att Stubø tackade ja

 

Det är ju en ren flax att regeringen inte kunde bestämma sig för miljardrenoveringen av Kungliga Operan förrän häromsistens och att den därmed blev försenad till någon gång efter 2020. För inte beror det på att nåt snille på Statens fastighetsverk har sett att nåt är ruttet i staden 2019.

Och är det så att Dramaten tänker ta tillfället att ta nationaluppdraget på nån sorts riksteaterallvar och spela utanför Stockholm så tycker jag i så fall att man ska spela i glesbygden. Ta med Lena Endre, Örjan Ramberg och Stina Ekblad till gymnastiksalarna i Örkelljunga, Järvsö och Jokkmokk. I nationens intresse. Det kan bli bra.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag