Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu förpassar vi förövaren till glömskans mörker

Ur dokumentärfilmen ”Leaving Neverland”. Foto: AMOS PICTURES/SVT

Vittnesmålen om övergrepp kommer tätt nu.

Gunilla Brodrej försöker navigera medan stjärnorna faller.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | MUSIK. Stjärnorna faller och här står vi och krisar och ångrar våra geniförklaringar och undrar om det går att fortsätta lyssna på dem, se dem, älska dem. I samband med att NRK sänder dokumentären ”Leaving Neverland” pausar radiokanalen all musik av Michael Jackson. En sorts krishantering. 

I HBO-dokumentären vittnar Wade Robson och James Safechuck om att Jackson utnyttjade dem sexuellt då de var sju respektive tio år gamla. Föräldrarna hjälpte till mot någon form av ersättning. Det är oerhört tragiskt. 

Wade Robson, regissören Dan Reed and James Safechuck i en lanseringsbild för ”Leaving Neverland”. Foto: TAYLOR JEWELL / AP TT NYHETSBYRÅN

Tänk på hur hela underhållningsbranschen blundat, eller sett genom fingrarna med detta, hur medierna skämtat om ”Wacko Jacko” i stället för att ta anklagelserna på allvar. På ungefär samma osmakliga och aningslösa sätt som den kulturvärld jag själv tillhör tidigare skämtat om ”Jean-Claude utan nåd” och tittat åt ett annat håll. Det är inte precis samma sak, men när offren drar fram förövare ur drifternas dunkel knackar samvetet på. 

Don Juan

NRK pausar som sagt Jackson. Det konstiga är inte beslutet. Det finns väl inte en enda musikläggare som just nu kommer på tanken att spela hans musik. Själv kan jag inte längre lyssna på gamla inspelningar av en särskild svensk baryton som hösten 2017 var föremål för SR-dokumentären ”Don Juan på Musikhögskolan”. Sedan vittnesmålen om hans sextrakasserier mot kvinnliga sångare kom har hans röst helt förlorat sin forna charm. Spelevinkens leende grinar fult.

NRK basunerar ut sin åtgärd kring spellistorna, medan R Kellys låtar får spelas ”för att det är en artist som man ändå inte spelar så mycket som Michael Jackson”, säger den ansvarige musikchefen Knut-Henrik Ytre-Arne i NRK:s aktualitetsprogram ”Her og nå”. Detta alltså, trots avslöjandet om hiphopartistens övergrepp på unga flickor i ”Surviving R Kelly”-dokumentären, som visades typ i går. Ytterligare ett bevis på att svarta flickors erfarenheter verkligen inte räknas, såsom Valerie Kyeyune-Backström skrev i en text på denna sida. 

Vittnesmålens tid

I helgen såg jag ”Patrick Melrose” på HBO, en lysande tv-serie baserad på Edward St Aubyns självbiografiska romaner om sin barndom. Berättelsen handlar om en fars sexuella våld mot sitt barn, men framför allt vad övergrepp i barndomen gör med en människa. Detta det yttersta sveket. Benedict Cumberbatch gör rollen som den trasige Patrick. Han försöker bli av med spökena, tar hjälp av droger, sex och sprit. Olika destruktiva strategier för att förpassa fadern, förövaren, till glömskans mörker. En annan strategi är att berätta. För att kunna gå vidare, få avlastning, dela bördan. 

Och det vi nu på sätt och vis gör är att dela bördan med de vittnen som en efter en träder fram. Vi gör det inte så mycket för att straffa förövarna, det är ofta för sent, utan för att visa vår medkänsla med offren. Kanske också be om förlåtelse.

Benedict Cumberbatch i ”Patrick Melrose” Foto: HBO

Att tysta den misstänkta förövarens musik ett tag är ingen uppoffring. Men någonting kände NRK att de måste göra. Oavsett om det öppnar en dörr bakom vilken det döljer sig oräkneliga tvivelaktiga figurer. Varje gång jag går på en Wagner-opera är det med en dålig smak av antisemitism i munnen. Ibland när jag läser Selma Lagerlöf tänker jag också på hennes engagemang för det rasbiologiska institutet. Alltid när jag ser Ingmar Bergman på en bild minns jag hans hunsade hushållerska. 

NRK:s musikchef säger att det inte handlar om en persons vandel utan om människors känslor för personen. Det är inte lätt det här. Det har aldrig varit lätt.

 

Gunilla Brodrej är kritiker och redaktör på Expressens kultursida.

 

FOTNOT. På måndagseftermiddagen backade NRK från sitt beslut att ha ett förbud mot Michael Jacksons musik. ”Vi må skille mellom kunsten og kunstneren, selvsagt er det en normal prosess at vi er varsomme og ikke publiserer innhold og kulturuttrykk som ikke passer sammen. Men vi skal ikke gå til et generelt forbud mot å spille Michael Jackson de neste ukene”, säger NRK:s chef Giermund Eriksen till NRK.

 

 

Den brittiska dokumentären ”Leaving Neverland” visas i SVT 12 mars. Och på SVT Play från 10 mars.

 

 

I tv-spelaren visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen. Gäst är den nya akademiledamoten Eric M Runesson, som avslöjar detaljer i förändringsarbetet. Programmet finns också som podcast.