Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu bryter Kulturkriget ut i Expressen TV

NYTT PROGRAM. Under våren kommer 13 avsnitt av ”Kulturkriget”.
Daniel Sjölin, programledare för ”Kulturkriget”.Foto: OLLE SPORRONG

Nu är det premiär för det nya programmet ”Kulturkriget” i Expressen TV. 

Här möts Sveriges främsta intellektuella och kulturpersonligheter i 13 olycksbådande avsnitt.

– Ända sedan begreppet kulturkrig etablerade sig i debatten, har det varit snudd på tjänstefel att inte göra ett kulturprogram som heter så, säger programledaren Daniel Sjölin.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Har feminismen bidragit till genusindoktrinering eller mänskliga rättigheter för fler? Är Sverige världens tryggaste land eller befinner vi oss i en skenande systemkollaps?

I dagens svenska offentlighet finns knappt ett område kvar som inte präglas av djup oenighet och högljudda konflikter, och det är inte alltid lätt att veta vem man ska tro på.

Expressen Kulturs nya tv-program ”Kulturkriget” kommer att gå på djupet i en lång rad brännande ämnen.  I 13 avsnitt ska landets kulturpersonligheter och intellektuella göra upp om lika många laddade teman, som feminismen, teatern och liberalismen.

–– När kulturområdet blir navet för debatt också om politik, filosofi och vetenskap, blir diskussionen mer levande, säger Daniel Sjölin, som tidigare varit programledare för bland annat SVT:s ”Idévärlden” och ”Babel”.

Studion i ”Kulturkriget”.

Först ut att dissekeras är konservatismen – varför har den seglat upp som samtidens mest radikala idériktning?

Författaren Johan Norberg debatterar i det programmet med Stina Oscarson, dramatiker, samt Malcolm Kyeyune, skribent och ledamot i den SD-initierade tankesmedjan Oikos förtroenderåd.

Varje avsnitt är cirka 25 minuter långt.

Johan Norberg och Malcom Kyeyune i första avsnittet av ”Kulturkriget”.Foto: Expressen TV.
Stina Oscarson.Foto: Expressen TV

 

 

Dessutom: Expressens kritiker Victor Malm ägnade många år åt att forska om Stig Larssons litterära verk, nu möts de äntligen på riktigt. För andhämtning i ”Kulturkriget” ställer Victor Malm 13 frågor till den omstridde modernisten – om livet, lögnerna och litteraturen.

I varje avsnitt möter Victor Malm författaren Stig Larsson för en kort fråga.

 

”Kulturkriget” kan ses på Expressens sajt och i nyhetsappen. Det första avsnittet publiceras på torsdag.

– Att Expressen TV:s utbud nu utökas med den här typen av format känns fräscht, kul och mycket bra för mixen. Det kommer verkligen tillföra något nytt och ge våra tittare nya perspektiv på heta och debatterade frågor och ämnen, säger Bella Levy, tv-chef på Expressen.