Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu börjar matchen – det finns mycket att slåss för!

Jonas Gardell under fotbolls-EM 2016.Foto: PRIVAT
Vladimir Putin.Foto: SERGEI CHIRIKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Snart spelar Sverige sin första match i fotbolls-VM – men någon feststämning vill inte infinna sig.

Jonas Gardell skriver om hur Putins propagandaspel kan vändas till en seger för mänskliga rättigheter.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | FOTBOLLS-VM. Aargh, jag är så satans kluven inför fotbolls-VM som dragit i gång nu. Ta bara invigningsmatchen mellan Ryssland och Saudiarabien. Vilka skulle man hålla på? Landet som fängslar oliktänkande, ockuperar grannländer och förföljer homosexuella eller landet som piskar bloggare, förtrycker kvinnor och förföljer homosexuella?

Eller ska man bara sluta vara en sån politiskt korrekt tråkmåns, gapa och svälja? Ja, vad gör man när mästerskapen inte flyttades trots mutskandaler, dopingskandaler och diverse brott mot mänskliga rättigheter? Bojkotta eller titta med en rejäl dos dåligt samvete? Vi riskerar alla att bli lakejer på Putins party, som Johan Esk träffande skrev häromdagen i DN.

Å ena sidan är VM en fest som förenar hela världen. Man spelar fotboll överallt, i alla världsdelar utom möjligen Antarktis. Plötsligt kan ett helt svenskt folk vara experter på Kamerun, eller Sydkorea, eller Island – om än tillfälligt – och det är en skön känsla på Sveriges matchdagar när alla går i gula landslagströjor på stan. 

Å andra sidan är det då det där med Putins Ryssland. En diktatur som med största sannolikhet mutat sig till mästerskapet, ett arrangemang som är en gigantisk fjäder i Putins hatt, större till och med än vinter-OS för ett par år sedan som ändå många jämförde med Hitlers OS i Berlin.

En Putin som står för allt jag hatar i den här världen.

Fifa agerar inte

Så vad göra när inte Fifa gör något, trots framtagna högtidliga utfästelser om sin kamp för mänskliga rättigheter? Vad göra när inte Svenska fotbollförbundet gör något, trots den oerhört fina värdegrund också de håller sig med? Vad göra när Janne Andersson markerar att han då rakt inte tänker måla naglarna i regnbågsfärger eller landslagsspelare som Viktor Claesson säger att många nog kommer bli positivt överraskade av hur trevliga ryssar är – även om man har lite trassel med mänskliga rättigheter och sånt där.   

Ska vi bara svälja allt och hänga på? 

Fotboll har egentligen alla möjligheter att vara den mest inkluderande och mest demokratiska idrotten i världen.

Vill du se integration i praktiken? Åk ut till våra fotbollsföreningar och titta! Där sker integrationen varje dag. En jätteinsats utförd av ett otal tränare och lagledare runtom i Sverige.

Är du synskadad? Ingen fara, det finns blindfotboll med bjällra i bollen. Har du svårt att springa? Ingen fara, det finns gå-fotboll för att också du ska kunna spela.

I stort sett alla kan spela. Saknar du skor kan du spela barfota. Saknar du fotbollsplan kan du spela på gatan. Eller på torget, eller på parkeringsplatsen, eller i parken.

Sådan är fotbollen på gräsrotsnivån. Alldeles fantastisk.

Machokultur i fotbollen

Fortfarande brottas fotbollen mot en gammal invand och nedärvd machokultur, men det finns i alla fall hos delar av Svenska fotbollförbundet en medvetenhet om problemen. Jag var i ett par års tid engagerad i förbundets kampanj ”Alla är olika – olika är bra” som arbetar för att förändra attityder och ekonomiskt stötta projekt ute i landet för att få med fler tjejer, nyanlända, funkisar och så vidare i fotbollen.

Också hbtq-personer nämndes vid något tillfälle (i alla fall internt) och man gick med (till intet förpliktigande) i Prideparaden. Okej, jag avgick ur juryn när det var uppenbart att jag mest var där som alibi, men vadå, bara det att man förstår att man behöver ett hbtq-alibi är ett steg framåt.

Och visst är det bra att SvFF ändå släppt in Civil rights defenders som fått briefa landslaget om situationen i Ryssland.

Det är inte hjärtat det är fel på. Snarare ryggraden. 

För viljan att inkludera tror jag är genuin även om man snubblar på sin väg framåt och ibland rentav tar ett kliv bakåt, som nu när man stoppat de regnbågsfärgade skosnören i Ryssland som Europaparlamentets hbtq-grupp skickat ut till de 32 lag som deltar i VM. SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand tycker frågan är viktig när han pratar med journalister men inte så viktig att den får konsekvenser i praktiken.

Jag var som sagt med mest som alibi i förbundets jämlikhets-kampanj. Förbundets ointresse av att på riktigt göra skillnad i hbtq-frågor var anledningen till att jag avgick. Bland annat handlade det om att Håkan Sjöstrand ville stoppa användandet av regnbågsvimpel i hörnstolpar och kaptensbindel i regnbågfärger under nån vänskapsmatch i nåt av ungdomslandslagen, om jag minns rätt. 

Oligarker och mutskandaler

Det är som bekant på elitnivån och med den miljardrullning som där sker som fotboll luktar illa. På den nivå där klubblag är storindustri och engelska ligalag ägs av ryska oligarker och Putin-gunstlingar och oljeshejker som leker gamla pojkdrömmar. På den nivå där Fifa skakas av mutskandal efter mutskandal och som gör att VM både denna gång i Ryssland och nästa gång i Qatar ska spelas i länder som är bland de minst inkluderande och minst demokratiska i världen.

Att Fifa är korrumperat är inget nytt. Eller att Ryssland är det. Nämnde jag förresten att ryska gas- och oljebolaget Gazprom är VM:s huvudsponsor? De lär bidra med 800 miljoner kronor. Ingenting man stöter sig med i första taget. Så nu går fotbolls-VM i Putins Ryssland, alldeles oavsett att man förföljer journalister och oliktänkande, alldeles oavsett att man förtrycker homosexuella.

Några matcher kommer dessutom att spelas i Tjetjenien, landet där presidenten har som uttalat mål att utrota alla homosexuella. Landet där homosexuella torteras, misshandlas och begravs levande.

I ett öppet brev till Fifa skriver Civil rights defenders och 13 andra internationella och ryska människorättsorganisationer att Fifa inför VM måste engagera sig i människorättskrisens Tjetjenien. Framförallt bör Fifa, menar man, uppmana ryska myndigheter att omedelbart upphöra med attackerna mot människorättsförsvararen Oyub Titiev och organisationen Memorial.

Fifa lovar själva att ta ansvar till och med bortom sin egen framtagna Policy för Mänskliga Rättigheter, att man ska ”försvara människorättskämpar till och med inför relevanta myndigheter om det behövs”. 

Hittills har man gjort inget alls.

Trixat med fotboll inför tv-kameror tillsammans med Putin, men det är ju inte riktigt samma sak. 

Stöd Regnbågsfonden

Och nu har fotbolls-VM sparkat i gång. Bokstavligen. Och Sverige är med. För det är ju inte Sveriges fel, det är det verkligen inte. Att fotbolls-VM tillåts genomföras i ett Ryssland som så flagrant struntar i demokratiska och mänskliga rättigheter.

Nu när Janne Anderssons landslag på ett närmast mirakulöst sätt tagit sig till slutspel, ska man naturligtvis dit. Och vi alla bänkar oss framför tv-apparaterna för att heja.

Självklart. Det kommer jag också göra. Landslagströjan på! Expertkommentator förstås där i soffan, jag som så många andra i stugorna.

Vad göra då, när vi ändå vill vara med på fotbollsfesten, trots att vi vet att Ryssland och Tjetjenien är skurkländer?

”Vi riskerar alla att spela lakejer på Putins party”, som Johan Esk skriver i DN.

Men så illa är det ju bara om man ingenting gör.

Det finns faktiskt någonting man kan göra för att inte vara Putins lakej. Får jag komma med ett förslag? 

Svenska Regnbågsfonden stöttar de homosexuella som lyckats fly Tjetjenien och nu bor i Moskva. Bekostar boende och uppehälle, psykiatrisk och juridisk hjälp. Närmsta året behövs centret 1 miljon av fonden.

Gör därför så här: Swisha en slant för varje match du tittar på i VM. Swisha en lite större slant för varje match Sverige spelar. Swisha för varje mål Sverige gör (om vi bara får i gång vårt anfallsspel). På så sätt får Rysslands och Tjetjeniens VM bidra till att förbättra för människor som Ryssland och Tjetjenien förtrycker. Och du kan med gott samvete titta.

För då utgör du en liten gnutta motstånd. En liten gnutta skillnad.

Och ditt fotbollsintresse räddar liv.

Heja Sverige, förresten! 

 

STÖD REGNBÅGSFONDEN

SWISH: 123 900 55 21

 

STÖD CIVIL RIGHTS DEFENDERS

SWISH: 900 12 98

 

Jonas Gardell är författare, artist och medarbetare på Expressens kultursida.