Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu behöver USA en sanningskommission

Foto: NICOLE HESTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Ulrika Kärnborg.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: Brombergs / Brombergs

Efter de fyra åren med Donald Trump är USA en skadeskjuten demokrati.

Ulrika Kärnborg läser Masha Gessens skarpa varning till ett land som måste släppa nostalgin och ta itu med sina problem på allvar.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Trettondagens scener från Kapitolium har försatt många i ett overklighetstillstånd. Det märktes redan på tevekanalen CNN:s direktrapporterande journalister, som under katastrofdygnet hade svårt att sätta ord på vad de upplevde. Bevittnade de en statskupp, ett tokroligt upptåg eller inhemsk terrorism? 

Händelsen har fått många benämningar men tycks ändå undandra sig vår förståelse. Medlemmar av högeretablissemanget, som Jimmie Åkesson, fördömde visserligen attacken mot kongressen men har ändå uttryckt fortsatt stöd för Donald Trump, vilket ökar känslan av vi genomlider en moralisk genomklappning.

För när det mest osannolika, som att presidenten i världens största demokrati beordrar en attack mot staten och dess institutioner, inträffar, börjar vi tvivla. Hur blev det här det nya normala?

En som de senaste fyra åren, med allt större desperation, har varnat för att Donald Trump aldrig haft för avsikt att respektera den demokratiska processen om han inte blir omvald är Masha Gessen. Lagom till Joe Bidens installationsdag kommer hennes nya bok ”Att överleva envälde” ut på svenska.

Foto: Brombergs / Brombergs

Resonemangen hon för har letat sig in den svenska debatten, särskilt i det hetsiga meningsutbytet mellan DN och SVT om public services ansvar. Boken är en förtvivlad uppgörelse, inte bara med ”monstret” Trump, utan med hela den politiska apparaten: valkampanjerna som finansieras av de superrika, de korrumperade medierna, de sinnessjuka klassklyftorna och de naiva demokraterna som längtar tillbaka till 1970-talet.

Just nostalgin ser Gessen lite otippat som en av de stora farorna. Hon betraktar Biden som en av de mer hjärtnupna av tillbakablickarna. I sitt segertal lovade den blivande presidenten att han skulle ”återupprätta den amerikanska själen”. Som fullblodsdemokrat av den gamla skolan tycks han fortfarande ha en romantisk föreställning om Washington som en plats för välvilligt samarbete.

Det farliga med ett sådant förhållningssätt att det förutsätter att gamla spelregler gäller och att den amerikanska demokratin med dess institutioner fortfarande fungerar.

Politiker av Bidens traditionella sort, skriver Gessen, hyllar förmågan att stryka ett streck över oförrätter. Hon nämner Gerald Ford som valde att benåda Richard Nixon och Barack Obama som storstilat vägrade utreda de olagliga interneringarna som ägde rum under George W. Bush

Det farliga med ett sådant förhållningssätt att det förutsätter att gamla spelregler gäller och att den amerikanska demokratin med dess institutioner fortfarande fungerar. Efter fyra år med Trump är den tvärtom skadeskjuten, och så illa att USA enligt Gessen är på väg att bli en sådan skurkstat som George W. Bush gillade att peka finger åt. 

Masha Gessen.
Foto: Brombergs / Brombergs

Därför har beslutet att ställa Trump inför riksrätt för anstiftan till upplopp blivit så avgörande – inte bara för medlemmar av demokratiska partiet utan även för oss i Sverige. Bara om det amerikanska systemet till sist kan prestera en gräns för vilket maktmissbruk det är berett att se mellan fingrarna på, finns det hopp för världens utrotningshotade demokratier.

Masha Gessen skrev sin bok utan att ha en aning om valutgången eller vad som skulle hända den 6/1. När det gäller den övergripande analysen blev hon tyvärr kusligt sannspådd. Och hennes slutsats, att USA som vi känner det inte kan överleva utan en sanningskommission om de missförhållanden som gjorde Trump inte bara möjlig, utan ofrånkomlig, kommer att gälla även när Biden äntligen har fått flytta in i Vita huset.


SAKPROSA

MASHA GESSEN

Att överleva envälde

Översättning av Peter Samuelsson

Brombergs, 272 s.


Ulrika Kärnborg är författare och medarbetare på Expressens kultursida.Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=78147&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.