Dockspelarna Sophia Segrell och Lisa Kjellgren. Foto: Love Lannér
Dockspelarna Sophia Segrell och Lisa Kjellgren.  Foto: Love Lannér

Nu är vi gorillor låssas vi: Dockteatern Tittut

Publicerad
Uppdaterad
Gunilla Brodrej ser Nu är vi gorillor låssas vi av Barbro Lindgren på Dockteatern Tittut i Tensta.
Det är långt för Tenstas barngrupper att kryssa genom underjorden till Lundagatan på Stockholms söder där Dockteatern Tittut vanligtvis huserar. Nu kommer berget till Muhammed. Jag ser ett par fladdrande niquaber i snöyran och inne i kulturskolans foajé är det med bruten svenska eller ingen svenska alls som barnen tilltalas av den uteslutande kvinnliga förskolepersonalen.
Men småttingarnas kroppsspråk på teatern har ingen brytning, ingen etnicitet. Förstås. Det är precis som vanligt. Deras kluckande skratt. Den lilla rultiga handen som klappar takten. De sträckta nackarna.

Barbro Lindgrens bok Nu är vi gorillor låssas vi är ett norénskt minidrama som briljant beskriver maktspelet mellan äldre och yngre, större och mindre. I alla mänskliga miljöer utkristalliserar sig en ledare. Från dagis till demensdagvården finns en person som alla automatiskt följer, vare sig det är en positiv eller negativ ledare.
”Nu leker vi att du tyckte om mig”, bestämmer den stora gorillan och den lilla gorillan larvar förtjust med genom Eva Grytts plastiska pälskroppar fulla av lustiga leder. Det är jätteroligt. Det tycker också lillgorillan till en början, men ledsnar snart, storgorillan pressar ju nästan ihjäl honom med sin påtvingade ömhet. Lillgorillan väljer ett eget sätt att leka, på egna villkor.
Nog så stärkande i en miljö där en del av flickorna, här i flätor och utsläppt mjukt hår, snart måste stå pall för trycket att underkasta sig slöjan.
Tittuts lojalitet med barnen är monumental. Även om en fröken hotade ett barn att man skulle gå hem när han för tionde gången frågade när föreställningen skulle börja så har han fått en upplevelse för livet, på sina villkor, som inte bestämdes av frökenledaren.

FOTNOT. 9/2 flyttas föreställningen till Dockteatern Titttuts scen på Södermalm i Stockholm.
Kulturredaktionen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag