Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu är du inte så kaxig: Unga Klara

Johan Hallström
Johan Hilton ser Paula Stenströms föreställning Nu är du inte så kaxig på Unga Klara i Stockholm.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

FAKTA

NU ÄR DU INTE SÅ KAXIG | Av Paula Stenström | Lumor, Unga Klara, Stockholm | Speltid ca 1.45 t.

Män som i grupp utforskar manlighet är tiotalets teatertrend. För ganska exakt ett år sedan seglade Killinggänget ut till Herrön på Dramaten.
Dessförinnan dissekerade Klungan kufisk gammgossekultur i Det är vi som är hemgiften.
Nu har turen kommit till frigruppen Lumor som – i Unga Klaras nyligen sjösatta mentorsprogram – pillar på den hegemoniska maskulinitetens sårskorpor i Nu är du inte så kaxig.
Ytligt betraktat är det som det brukar. Tre thirtysomethings (Johan Hallström, Mathias Olsson och Oskar Thunberg) gestaltar, på en enkelt dekorerad scen, sina rimligen självupplevda rädslor från herrgemenskapen i en associativ och rapsodisk form.
Det handlar om fäder som tvingat upp dem på raukar. Polare som hetsat dem att grupprunka. Ofrivilliga möten med påtända killar på tunnelbanan.
Det dröjer innan tablåerna finner sin röda tråd. Men när ensemblen och regissören Paula Stenström väl släpper det krampaktiga taget om ironisargen och får fotfäste i det ambitiösa projektet gungar marken så till under publikens fötter.
Mathias Olssons varsamt gestaltade sorg över en alkoholiserad och nyligen bortgången far är, till exempel, en av höstens mest hjärtskärande teaterupplevelser. Liksom Thunbergs fördröjda sjukbesök hos polaren som håller på att knarka ihjäl sig.
Men det råder, i bloggosfärens tidevarv, knappast brist på berättelser om genusblivande sprungna ur en personlig erfarenhet. Börjar inte denna evigt pågående bikt om kön och makt och dess påföljande krav på identifikation fastna i sin egen terapeutiska form? Var är analysen och politiken?

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!