Johan Hallström
Johan Hallström

Nu är du inte så kaxig: Unga Klara

Publicerad
Uppdaterad
Johan Hilton ser Paula Stenströms föreställning Nu är du inte så kaxig på Unga Klara i Stockholm.
Män som i grupp utforskar manlighet är tiotalets teatertrend. För ganska exakt ett år sedan seglade Killinggänget ut till Herrön på Dramaten.
Dessförinnan dissekerade Klungan kufisk gammgossekultur i Det är vi som är hemgiften.
Nu har turen kommit till frigruppen Lumor som – i Unga Klaras nyligen sjösatta mentorsprogram – pillar på den hegemoniska maskulinitetens sårskorpor i Nu är du inte så kaxig.
Ytligt betraktat är det som det brukar. Tre thirtysomethings (Johan Hallström, Mathias Olsson och Oskar Thunberg) gestaltar, på en enkelt dekorerad scen, sina rimligen självupplevda rädslor från herrgemenskapen i en associativ och rapsodisk form.
Det handlar om fäder som tvingat upp dem på raukar. Polare som hetsat dem att grupprunka. Ofrivilliga möten med påtända killar på tunnelbanan.
Det dröjer innan tablåerna finner sin röda tråd. Men när ensemblen och regissören Paula Stenström väl släpper det krampaktiga taget om ironisargen och får fotfäste i det ambitiösa projektet gungar marken så till under publikens fötter.
Mathias Olssons varsamt gestaltade sorg över en alkoholiserad och nyligen bortgången far är, till exempel, en av höstens mest hjärtskärande teaterupplevelser. Liksom Thunbergs fördröjda sjukbesök hos polaren som håller på att knarka ihjäl sig.
Men det råder, i bloggosfärens tidevarv, knappast brist på berättelser om genusblivande sprungna ur en personlig erfarenhet. Börjar inte denna evigt pågående bikt om kön och makt och dess påföljande krav på identifikation fastna i sin egen terapeutiska form? Var är analysen och politiken?
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag