Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu är det vi popnördar som försörjer högerpopulismen

Foto: AP / TT / NTB Scanpix
Kjell Häglund.Foto: PRIVAT / PRIVAT

Kjell Häglund följer pengarnas väg till högerpopulistiska krafter när Youtube förändrar sina algoritmer.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA. Youtube är, för mig, en källa till musikaliska förlustelser. Inte nog med att jag hittar nästan allt jag söker efter, Youtube fungerar ju också så att om jag spelar en viss typ av innehåll så autospelas ständigt nya liknande klipp, nästan mänskligt associativt: ett gammalt klipp med Ian Dury & The Blockheads kan leda till en dokumentär om Compass Point-studion i Nassau och därefter en intervju om basspel med Tina Weymouth.

Ett paradis för en gammal popnörd!

Men förra senvintern började Youtube bete sig annorlunda. Trots att jag är betalande kund och alltid inloggad började väsensskilda klipp autospelas för mig, alla med mer eller mindre högerpopulistisk agenda. Från konspirationshaverier om George Soros till hela Jordan B Peterson-föreläsningar.

Jag tänkte att, oj, folk i mina flöden är verkligen galna i Jordan B Peterson … eller kunde det vara så att jag drabbades av den här vågen bara för att jag klickat på min vän Aron Flams deltagande i en populär amerikansk alternativhöger-talkshow?

Mitt flöde förändrades i alla fall radikalt. Ståuppkomikern Flam har ju på senare år fått ett följe av populisthöger-fans snarare än comedy-nördar, och allt oftare blev jag rekommenderad svenska hatorgier mot feminism, flyktingar, HBTQ och allt som kallas ”kommunism” när det står till vänster om M.

Men personliga vänner och preferenser har kanske inte så mycket med saken att göra. Precis samma sak skedde över hela världen, efter att Youtube skruvat på sin algoritm.

Även i Brasilien satt folk och youtubade musik i godan ro när deras flöden plötsligt fylldes med hatisk antiliberal propaganda – främst för den högerextrema presidentkandidaten Jair Bolsonaro. Ett stort reportage i New York Times (11/8) bekräftar, uppbackat av flera färska studier, att det var Youtube som vann valet åt Bolsonaro. Både väljare och partiföreträdare medger det.

Var och en för sig kan radikalisera(n)de Youtubekanaler tyckas marginella och lätta att genomskåda, men sammantaget skapar de större, självbekräftande narrativ som blir svårare att värja sig emot. Och detta utgör 70 procent av all Youtube-trafik i dag, till ett värde av 10 miljarder kronor i månaden.

Inte undra på att tech-inriktade sociologen Zeynep Tufekci, professor vid University of North Carolina, kallar Youtube ”ett av 2000-talets mest kraftfulla radikaliseringsverktyg”.

I Brasilien har Bolsonaro snabbt tappat sitt folkliga stöd. Men skadan är skedd.

I Sverige har vi kunskapen om Youtube och Brasilien – men inte insikten om att samma sak kan hända här. Klustret av svensk Youtube- och Swish-finansierad populisthöger pumpar ut alltmer uppviglande fejkfakta, och allt fler etablerade politiker och opinionsbildare hakar på.

Själv gräver jag ner mig i mina musikklipp – för abonnemangspengar som Youtube skickar vidare till högerpopulistiska uppviglare som Palaestra Media, Swebbtv och Arg Blatte Talar.

Av Kjell Häglund

Kjell Häglund är kulturjournalist.