Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu är det väl revolution på gång

Martin Jönsson.
Foto: Maria Gredeskog

Karin Olsson om Svenska Dagbladets nya  kulturchef Martin Jönsson

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det skojas ibland om att Martin Jönsson blev en stjärna i gänget kring de kreddiga tidskrifterna Pop och Bibel på 90-talet för att han var den enda som både hade populärkulturell koll och körkort.

Jag har visserligen aldrig åkt bil med honom, men en mer passionerad tidningsman är svårt att hitta. Det lär vänta en smärre kulturrevolution på ärevördiga Svenskan.

Själv träffade jag Martin Jönsson först då han var chefredaktör på Journalisten. Han skrev uppmuntrande blänkare om mitt och Rakel Chukris redaktörskap på Lundagård. Och hjälpte oss i vårt slit med lynniga ägare, genom klargörande nyhetsartiklar om läget.

Han verkade veta allt. Orkade dessutom bry sig om en studenttidning, och unga kollegor i provinsen. Visserligen en provins där han, vilket kanske är den minst kända punkten i hans långa meritförteckning, själv en gång var redaktör för nationstidningen Hallundia.


Nu föreslår jag att avgående kulturchef Kaj Schueler välförtjänt slår sig till ro i Oscar Levertins gamla stol på redaktionen, raderar sitt tappra twitterkonto (sju tweets på två år) och gläds åt all litteratur han åter hinner läsa när det är någon annan som måste åka på Schibsteds frekventa dressyrkurser för mellanchefer.

Schueler skrev nyligen en ljuvlig krönika om att han uppskattade svartsynen som livshållning, och såg den som ett slags motståndsrörelse.

Jag håller faktiskt tummarna för att han, lätt anakronistiskt knarrande från fåtöljen, bidrar med att en del av den tradition som ger Svenska Dagbladets kultursidor dess själ finns kvar även framöver.

Schueler bjöd in mig en gång för att provsitta Levertins tron, strategiskt placerad under Heidenstams porträtt. Hoppas inbjudan kvarstår. Bekantskap önskas med äldre bildad herre.


Karin Olsson

karin.olsson@expressen.se