Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Novak: "Statens styrning ska minska"

Anette Novak var särskild utredare för Medieutredningen som överlämnades till regeringen den 7 november.
Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Medieutredningen fick kritik av yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.
Foto: Ylwa Yngvesson

Vi har grundlagsskyddat yttrandefriheten för att vi anser att alla röster är lika mycket värda. Anette Novak försvarar förslaget om krav på demokratiparagraf för att få det föreslagna mediestöd. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

SVAR DIREKT

"Konvergens. Javisst men man skulle lika gärna kunna minska regleringen istället för att utöka den till fler områden. Novak visar på en kapital oförmåga att förstå och argumentera utifrån grundlagen utan tycker att en annan persons CV är skäl nog.

Synd att Anette Novak inleder sitt 31:a år med att försvaga yttrandefriheten och slutar läsa innantill vad gäller frågan om hedern."

Nils Funcke

Tryck- och yttrandefrihetsexpert

Med anledning av debattören Nils Funckes inlägg (7/11) är vissa klarlägganden på sin plats om Medieutredningens förslag till nytt mediestöd.

När alla medieslag konvergerar på internet är det naturligt att staten harmonierar uppställda villkor för olika medieslag. Förslaget innebär att samma formulering om demokratisk värdegrund som finns i radio och tv-lagen (och som redan omfattar alla som exempelvis sänder tv, även tidningarnas webb-tv-sändningar) ska finnas som villkor för det framtida mediestödet.


Funcke anför att den statliga styrningen av medieområdet med det nya mediestödet skulle öka. Sanningen är den diametralt motsatta.

Den styrning som Funcke med rätta oroar sig för existerar i dag, då politiska partier nominerar och fattar besluten i Presstödsnämnden..

Med Medieutredningens förslag ökar det eftersträvade oberoendet. Besluten flyttas från staten, till branschen.

Ett steg mot ett större oberoende. Inte ett mindre.

Ett steg mot mindre styrning. Inte mer.


Anspelningarna på min heder lämnar jag därhän, likaså den selektiva återgivningen av slutbetänkandets innehåll. Jag har ägnat 30 år av mitt liv åt att arbeta för och försvara yttrandefriheten. Det är för att den behöver försvaras vi behöver den demokratiska värdegrunden.

Vi har grundlagsskyddat yttrandefriheten för att vi anser att alla röster är lika mycket värda. Allas röster är lika mycket värda för att alla är lika värda.

Sålunda vilar yttrandefriheten på den demokratiska värdegrunden om allas lika värde. Om den börjar erodera, riskerar det att även erodera yttrandefriheten, tysta vissa röster.

Vi önskar nå samma mål. Men vi har olika uppfattningar om hur vi når dit.

Ser fram emot en fortsatt debatt om dessa för demokratin så grundläggande frågor.


ANETTE NOVAK

Anette Novak var särskild utredare för Medieutredningen som överlämnades till regeringen den 7 november.