Musikfamiljen. Foto: Viktor Gårdsäter
Musikfamiljen. Foto: Viktor Gårdsäter

Nostalgiska noter på Musikfamiljens platta

Publicerad

Hanna Höglund lyssnar på Musikfamiljens senaste skiva, och hör en vuxenplatta klädd i barnkostym.

Supergruppen Musikfamiljen med jazzsångerskan Lina Nyberg i täten har gjort en barnskiva fylld av melodier som hakar fast direkt, i alla fall om man är hyfsat van folkjazzlyssnare. Men även om jag tycker att det här bandet (med Lisa Rydberg, fiol, David Stackenäs, gitarr, Josef Kallerdahl, bas, Elin Larsson, saxofon och Rafael Sida, slagverk, omedelbart borde få åka på turné till samtliga förskolor är det en kluven historia.

För detta är ännu en alternativ barnplatta - alternativ i meningen "inte från Melodifestivalen" - med nostalgisk 1970-talsfärg. Det är som att musikerna hela tiden vill tillbaka till "Kalles klätterträd" men det har ju faktiskt hänt saker musikaliskt sedan dess.

Och även Nybergs texter har sina problem trots samtidsmarkörer som föräldrar med näsan i mobiltelefonen.

Snabbt landar man nämligen i barnlyriska klyschor om att dansa när det regnar, lyssna på billjud och att ha läskiga monster under sängen. Det är texter för barn så som vuxna tänker sig barn. En romantisk föreställning om en separat och "sannare" barnvärld vid sidan av den vuxna.

"En bra platta"

Jag får samma känsla som när jag var barn och det var någon högtid på skolan och det kom vuxna gäster och läste dikter som hyllade det fantasifulla barnet - en lätt krypande känsla utefter ryggraden. Själva befann vi ju oss i en helt annan, råare verklighet.

Men det är svårt att skriva barnorienterade texter och nu är jag själv vuxen, går i gång på det programmusikaliska i Musikfamiljen-låten "Gungan" där hela omkvädet gungar så det hisnar i magen, njuter av Rafael Sidas magiska hang drum-spel i "Natten" och låter "Sovasången" vagga både mig och lilla sonen till ro.

Nybergs röst är befriande prillig, det finns lite av proggrockig operadiva med ymnigt vibrato bakom jazzfasaden vilket låter märkligt när man försöker beskriva det, men klingar helt logiskt.

Så det här är en bra platta, det är inget snack om saken. Men den hade inte behövt sin trånga barnkostym.

FOTNOT. Lyssna på "Gungan" på musikfamiljen.nu.

 

Följ Expressen Kultur på facebook. Där kan du kommentera våra artiklar.

Hanna Höglund
Hanna Höglund
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag