Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nobelpristagaren starkt kritisk mot ”Chernobyl”

Svetlana Aleksijevitj fick Nobelpriset i litteratur 2015.Foto: ANNA CARIN ISAKSSON
Stellan Skarsgård har en av de bärande rollerna i ”Chernobyl”.Foto: HBO / HBO
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

HBO-serien ”Chernobyl” av den svenske tv-regissören Johan Renck har hyllats för sin skildring av kärnkraftskatastrofen 1986. 

Nu reagerar den vitryska Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj på att hon inte nämns – trots att serien till stora delar bygger på hennes bok ”Bön för Tjernobyl”. 

Efter kritiken har nu HBO ändrat sig.
”En credit avseende henne har lagts till i alla versioner som går ut framgent.” skriver Johan Renck i ett sms.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Svetlana Aleksijevitj, som tilldelades Nobelpriset i litteratur 2015, säger sig vara ”mycket förvånad” efter att ha sett serien när Expressen når henne på fredagseftermiddagen. Hennes agent Galina Dursthoff har kontaktat HBO:s jurister upprepade gånger utan att ha fått svar från vare sig dem eller producenterna bakom serien. 

– Manusförfattarna har använt sig av flera källor, inte bara av min bok. Exempelvis den ukrainska författaren Jurij Sjtjerbак, den ryska författaren Grigorij Medvedev, men de kreddas inte heller, säger hon till Expressen.
– Jag förstår inte, ett kontrakt är skrivet, jag har fått betalt, men kredden uteblev.

HBO har köpt rättigheterna till hennes bok ”Bön för Tjernobyl”, men nämner inte detta i vare sig för- eller eftertexter.

Men efter kritiken ska det nu bli ändring på det, uppger Johan Renck i ett sms till Expressen.

”När avtalet gjordes med hennes tyske agent om att använda material ur hennes bok ställdes inga som helst krav från deras sida om credit. Men givet vad som hänt har HBO naturligtvis bemött hennes önskan och en credit avseende henne har lagts till i alla versioner som går ut framgent.” skriver regissören.

Aleksijevitj nämns inte

I en intervju med Dagens Nyheter (6/6) förklarar Johan Renck att han hämtade ”stämning” ur ”Bön för Tjernobyl”, och att manusförfattaren Crag Mazin ”hämtat stoff ur den”. 

Änkan Ljudmila Ignatenko gestaltad i ”Chernobyl”.Foto: STELLA PICTURES/AVALON/HBO

För den som har läst Svetlana Aleksijevitjs dokumentärroman från 1997 är flera episoder i ”Chernobyl” väl bekanta. Som den unga änkan Ljudmila Ignatenkos berättelse. Ljudmilas man, brandsoldaten Vasilij ryckte ut till det havererade kärnkraftverket för att aldrig återvända.

Den ofödda dottern låg i Ljudmilas mage medan hon satt vid sin döende makes sida på ett militärsjukhus i Moskva. Dottern absorberade strålningen och levde bara fyra timmar efter födseln. Ljudmilas öde är den mänskliga kärnan i Johan Rencks miniserie som i veckan avslutades på HBO. 

Enligt agenten Galina Dursthoff äger bolaget ”source rights” till delar av boken. Men ingenstans i den officiella informationen kring serien nämns den vitryska Nobelpristagaren eller hennes ”Bön för Tjernobyl”. Craig Mazin, vars tidigare meriter är manus till ”Baksmällan 2”, står som ensam manusförfattare. 

”Rida på succén”

Det vanliga förfarandet är att det finns information om ett manus delvis baseras på en befintlig förlaga. 

– HBO betalade och kanske trodde att det är okej, att de nu kan göra som de vill, rida på succén. Det är lite oförskämt, säger Svetlana Aleksijevitj. 

– Och de vet vad copyright är för något, amerikanerna brukar vara noga med sådant.