Bob Dylan får Nobels litteraturpris 2016. Foto: Allen J. Schaben / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGESBob Dylan får Nobels litteraturpris 2016. Foto: Allen J. Schaben / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGES
Bob Dylan får Nobels litteraturpris 2016. Foto: Allen J. Schaben / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGES
Han tilldelas priset för att ha skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen. Foto: Dean Cox / APHan tilldelas priset för att ha skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen. Foto: Dean Cox / AP
Han tilldelas priset för att ha skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen. Foto: Dean Cox / AP
År 2000 tilldelades Dylan Polarpriset. Foto: Chris Pizzello / APÅr 2000 tilldelades Dylan Polarpriset. Foto: Chris Pizzello / AP
År 2000 tilldelades Dylan Polarpriset. Foto: Chris Pizzello / AP
Foto: Vince Bucci / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: Vince Bucci / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Vince Bucci / AP TT NYHETSBYRÅN
Barack Obama gratulerade Dylan på Twitter. Foto: Susan Walsh / AP TT NYHETSBYRÅNBarack Obama gratulerade Dylan på Twitter. Foto: Susan Walsh / AP TT NYHETSBYRÅN
Barack Obama gratulerade Dylan på Twitter. Foto: Susan Walsh / AP TT NYHETSBYRÅN
Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius. Foto: Pelle T Nilsson / STELLA PICTURES PELLE T NILSSONSvenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius. Foto: Pelle T Nilsson / STELLA PICTURES PELLE T NILSSON
Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius. Foto: Pelle T Nilsson / STELLA PICTURES PELLE T NILSSON

Bob Dylan tilldelas Nobelpriset i litteratur

Publicerad

Återigen vändes den litterära världens fokus mot Stockholm och Svenska Akademien.

Nu är det klart: årets Nobelpristagare i litteratur 2016 blir den amerikanske singer-songwritern, författaren, regissören och poeten Bob Dylan.

Nu gratuleras artisten även av USA:s president:

– Grattis till en av mina favoritpoeter, skriver Barack Obama på Twitter.

Det blir musikern och poeten Bob Dylan som tilldelas 2016 års Nobelpris i litteratur, för att ha "skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen", enligt Svenska Akademiens motivering.

– Han förkroppsligar repertoaren, den stora sångtraditionen i USA. Han förnyar sig själv genom att bryta ner de här beståndsdelarna och nybilda sig själv. Det är som litterär ämnesomsättning på allra högsta nivå, säger Sara Danius, Svenska Akademiens ständiga sekreterare, till Expressen.

Bob Dylan är 75 år gammal och beskrivs som en levande legend inom populärmusiken de senaste 50 åren. Att han skulle tilldelas Nobelpriset i litteratur anses vara en stor skräll och det kryllade av ris och ros i sociala medier efter tillkännagivandet på torsdagen. Många har anmärkt på att Nobelpriset i litteratur delas ut till någon som främst ses som en musiker, snarare än en poet eller författare. Sara Danius, Svenska Akademiens ständiga sekreterare, menar att Akademien var eniga om beslutet.

– Glädjande nog var enigheten stor, säger Sara Danius till Expressen.

Sara Danius hade inte varit i kontakt med Bob Dylan ännu.

– Nej, vi har inte ringt. Jag ska göra det så snart jag har tagit alla intervjuer.

Lyssnar du själv på Bob Dylan?

– Ja det gör jag, med glädje. I love Bob Dylan! Chimes of Freedom skulle jag rekommendera. Blonde on Blonde som kom 1966 är underbar att lyssna på även nu 50 år efter att den kom, säger Sara Danius.

Bob Dylan.Foto: David Vincent / AP

Första amerikanen på 23 år

Bob Dylan släppte sitt första självbetitlade album 1962. Sedan dess har han hunnit med 37 studioalbum samt tio livealbum. En av hans mest kända sånger är "Blowin' in the Wind", som gavs ut år 1963.

År 2000 tilldelades Dylan Polarpriset.

Bob Dylan blir den första amerikanen på 23 år att tilldelas Nobelpriset i litteratur. Dylan får ta emot litteraturpriset i Stockholms konserthus på Nobeldagen den 10 december. Prissumman är åtta miljoner kronor.

 

LÄS MER: Lista: Nobelpriset i litteratur – pristagarna genom åren

 

Svenska politiker om pristagaren

Expressens politiska reporter Niklas Svensson lyckades fånga några av våra svenska politiker på väg in i riksdagen, strax efter tillkännagivandet av litteraturpristagaren. Statsminister Stefan Löfven var just på väg in till riksdagens kammare för månadens frågestund, men svarar på frågan om han har någon favoritlåt med Bob Dylan.

– Jag ska återkomma, jag går just och funderar på det. Men det finns många. Jag ska återkomma till det, säger statsministern.

Är det någon du kan sjunga?

– Ja, det kan jag säkert, haha.

Även Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra hann kommentera utfallet.

– Det piggar ju upp. Det visar att de kan tänka nytt även om Nobelpris, och det ska man alltid göra.

Vad tycker du om Bob Dylan?

– Det är bra musik. Jag är inte fördjupad alls, men jag har hört en del, säger Anna Kinberg Batra.

Favoritlåt?

– Det måste ju ändå vara Blowing in the wind.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt har själv läst mycket av Bob Dylan sedan unga år.

– Jag tycker det är väldigt roligt att Dylan får priset. Han är ju inte bara en enormt viktig musiker, utan han är också en stor poet. Han fångar sin generation och tidsandan på ett unikt sätt, säger han.

Blev du överraskad?

– Ja, men framför allt blev jag glad.

USA:s president Barack Obama gick ut via Twitter för att gratulera Nobelpristagaren:

– Grattis till en av mina favoritpoeter, Bob Dylan, för ett välförtjänt Nobelpris, skriver han.

 

 

Tidigare Nobelpristagare i litteratur

Dylan blir den 109:e i raden av Nobelpristagare inom litteratur. 14 kvinnor har blivit tilldelade Nobelpriset i litteratur genom tiderna. Den första kvinnan som fick ta emot Nobelpriset i litteratur var svenska Selma Lagerlöf, år 1909. Bland de kvinnliga pristagarna finns också Svetlana Alexievich, som fick litteraturpriset förra året.

År 2011 tilldelades den svenska poeten Tomas Tranströmer litteraturpriset, efter att under många år ha varit en förhandstippad pristagare.

I dag får världen en ny Nobelpristagare, men vi har också förlorat en. Tidigare i dag meddelades att den italienske dramatikern Dario Fo, litteraturpristagare 1997, har gått bort, 90 år gammal.

Den yngsta pristagaren av litteraturpriset är Rubyard Kipling, mest känd för Djungelboken. Han var 41 år gammal när han fick ta emot Nobelpriset år 1907.

De vanligaste språken bland tidigare Nobelpristagare i litteratur är i ordning engelska, franska, tyska, spanska och svenska.

De fick Nobelpris i år

Tillkännagivandet är det sjätte i år. Förra veckan meddelades att den japanska forskaren och professorn Toshinori Ohsumi får Nobelpriset i medicin för sin upptäckt och kartläggning av maskineriet som styr autofagi.

Dagen därpå kom beskedet att den brittiska forskartrion David Thouless, Duncan Haldane och Michael Kosterlitz fick Nobelpriset i fysik för det som presenteras som exotisk materia i kvantvärlden.

Inom kategorin kemi prisades Jean-Pierre Sauvage, Sir J. Fraser Stoddart och Bernard L. Feringa som Nobelpristagare för design och syntes av molekylära maskiner.

Den colombianske presidenten Juan Manuel Santos fick 2016 års fredspris för hans ihärdiga ansträngning att få ett slut på det 50 år långa inbördeskriget i Colombia.

Nationalekonomerna Oliver Hart och Bengt Holmström fick Riksbankens pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag