Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nisse vs
Filip & Fredrik

Nils Schwartz och Filip&Fredrik.

I åratal har Expressens kritikernestor Nils Schwartz och underhållningsduon Filip och Fredrik gett varandra tjuvnyp. Tv-stjärnorna retar sig på att kulturskribenten recenserar program som han inte begriper. Schwartz ser Filip och Fredriks framgång som ett dystert tecken på vart tv-industrin är på väg. I kväll träffas de för första gången i säsongsavslutningen av Expressens kulturprogram. Kan de mötas på halva vägen? Kanal 5:s guldgossar tillhör de få förnyarna av svensk tv och är mer public service än mycket på SVT. Och Nils Schwartz är trots allt en av Sveriges roligaste kulturkritiker. Missa inte den breda offentlighetens sista strid - mellan bildningsidealisten och de ohängda underhållarna. Det blir en debatt om fint och fult, tv-kritik och framtiden för svensk tv.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Se mötet i kväll på Axess TV kl 20.00 eller i morgon på expressen.tv/kultur

 

NILS SCHWARTZ:

 

Inte klarar sig väl Filip och Fredrik var för sig på egen hand. Har de ens en egen hand? De har ju alltid gjort allting tillsammans, utom möjligen barn.

Expressen, 12/3, 2012

 

Filip och Fredrik har en ovanligt låg högstanivå, i likhet med Michel Houellebecq.

KulturExpressen, 2008

 

Jag avslutar min tv-kväll med att se Filip och Fredriks Breaking news. Skillnaden mellan dem och Babel är att de tar sig själva på fullaste allvar. Filip och Fredrik tror utan minsta leende att deras nojsande är tv:s framtid.

Expressen 9/9, 2011

 

Jag står inte ut med Babel längre. När Daniel Sjölin någon gång slutar som programledare, tar jag för givet att det är Filip och Fredrik som kommer att ersätta honom.

Expressen 9/9, 2011

 

Extra extra är en humorserie men framkallar inte några andra spontana reaktioner hos mig än fnysningar och sura grimaser. Koefficient 0,0. Det är till och med sämre än Stefan och Krister och klart under Filip och Fredrik.

Expressen 30/10, 2011

 

FILIP & FREDRIK:


Jag blir så förbannad på den där belåtna kulturjournalistiken. Jag kan läsa en tv-recension av Nils Schwartz, även om den inte handlar om oss, och känna att jag vill åka hem till honom och sparka in hans dörr.

Filip Hammar i Fokus, 3/10, 2011

 

Jonas Karlsson har säkert skrivit jättebra novell- samlingar, jag har inte läst dem, men Nils Schwartz på Expressen älskade dem. För litteraturkritik kan han ju syssla med, Nils Schwartz, däremot inte tv-kritik.

Filip Hammar i Filip och Fredriks podcast 5/5 2011

 

En Nils Schwartz, det vill säga gammal stöt som har tyckt till i många år.

Filip och Fredriks podcast, 30/6 2011

 

Nils Schwartz kanske inbillar sig att han borde få Nobelpriset – för sin kritik.

Filip och Fredriks podcast, 8/10 2011

 

Jag såg i dag i tidningen att Nils Schwartz, denne omhuldade jävla kulturskribent på Expressen, har fått något pris av Aftonbladet Kultur. Och då uttalade sig kulturchefen på Expressen att "när till och med konkurrenten ger honom pris, så vet man att han är den bästa". Jag har givetvis stor respekt för hans litterära kunskaper men Nils Schwartz ska inte recensera Wipeout exempelvis.

Filip Hammar i Filip och Fredriks podcast, 11/1 2011

 

Nils Schwartz har gjort sig ett namn i tv-branschen för att han har ett "bästa" och "sämsta" bredvid den stora recensionen och att han alltid på sämsta har typ Dating in the dark. Som om att han satt och såg ett avsnitt av Dating in the dark!

Fredrik Wikingsson i Filip och Fredriks podcast 11/1 2011

 

Och som om det är gjort för honom! Det irriterar mig. Jag är ingen stor förfäktare av att rätt människor ska recensera rätt program, det är helt okej att vem som helst gör det - förutom Nils Schwartz. Lägg av med dina jävla tv-recensioner, eller skriv en recension i månaden när Tom Alandh har en ny dokumentär ute.

Filip Hammar i Filip och Fredriks podcast 11/1 2011