Nina Ulmaja.
Nina Ulmaja.

Nina Ulmaja:
ABC å allt om D.

Publicerad

Dan Hallemar läser Nina Ulmajas bok ABC å allt om D. Människans viktigaste uppfinning.

Längtan efter mer kunskap börjar ofta i en detalj. Det är som på brottsplatsen, den sherlock-holmska. Man hittar ett spår som är början på en längtan efter mer, efter sammanhang. Alfabetet lär man sig som en uppräkning av bokstäver. Man rabblar dem som veckodagar, ett periodiskt system. Sedan börjar man sätta ihop dem till ord, som grundämnen blir föreningar. När jag läser Nina Ulmajas bok ABC å allt om D. Människans viktigaste uppfinning som handlar om bokstäver blir jag varse detaljer. Grundämnet A blir plötsligt något i helt egen sak också utan språket. Jag gräver guld.

Så går man från bokstav till bokstav i boken, eller snarare hoppar mellan detaljer som man fastnar vid. Om hur grekerna tog bort q och romarna tog tillbaka det eller hur M började som en egyptisk våg. Utöver bokstäverna finns också sidor som man skulle vilja ha som planscher. Om handalfabetet som utgör grunden för teckenspråket. Om hieroglyfer och graffiti.

Alla är de tecken som vi försöker göra oss förstådda med. Människans obotliga vilja att kommunicera sprätter över sidorna. Och kanske är detta det enda man saknar i den här sprudlande boken. Frågan: vad är det vi längtar efter med allt det här arbetet att skapa bokstäver? En bild av en ensam människa som ropar, kanske skickar en fåfäng kapsel med skriftspråk ut i rymden. Vad händer med bokstäverna om ingen svarar? Den filosofiska frågan lurar mellan raderna.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag