Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Nina Lekander

Ingrid Sjöstrand / Skånes somrar ila

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

FAKTA

BYGDEBOK
INGRID SJÖSTRAND | Skånes somrar ila | Karneval förlag

Skynda och läs innan sommaren ilat förbi. Eller dröj till vintern och låt Ingrid Sjöstrand hjälpa till med drömmarna om nästa ljuva värma.
För Sjöstrand är gammal nog i gamet – prosa, lyrik, journalistik – att våga skriva trivsamt. Opretentiöst, kåseriskt, humoristiskt, igenkännligt, till och med poetiskt på ett förunderligt hejigt vis.

Detta är sommarboken för alla som någon gång blivit med hus, eller gärna skulle vilja bli det. Sjöstrand är ”opplänningen” som förälskar sig först i ett landskap, sedan i en stuga. Hon försöker sansa sig: ”Har man ett gott hem i det normala Sverige kan man inte börja fara efter sällare himlabryn.” Och: ”Är det nån sorts hänförelse så måste den döljas.” ”Det gäller att gnälla så fort nån frågar hur det är därnere: Kallt som fan är det!”
Men inombords ler sommargästen i Skåne, och Skånes somrar ila är allt annat än gnällig. Den är lycklig, och den ser människor, djur och barn omkring sig med kärleksfull skärpa. Man drömmer sig hjärtans gärna med.