Nils Schwartz

Kivande småpojkar

Publicerad

När landets teatrar letar efter klassiker att spela kan det ibland löna sig att gå utanför standardrepertoaren av 15-20 pjäser som ständigt kommer igen. Ett utmärkt exempel är Dramatens uppsättning av Lillian Hellmans "De oskyldiga" (1934) som riktar en direkt appell till våra dagars mobbning och förtalskampanjer på både internet och internat.

Någon liknande appell kan man inte finna i George Bernard Shaws Ibsen-inspirerade "Candida" (1894) som Thommy Berggren regisserar på Stockholms stadsteater.

Här finns repliker som skorrar illa i öronen på en nutida publik.

Att det var länge sedan pjäsen spelades i Sverige - jag har själv aldrig sett den på scen - är inte förvånande. Om den inte känns fullständigt nattstånden, beror det på att titelrollens kvinna - namnet kan tolkas som "den uppriktiga" - så tydligt manifesterar vem som har makten, även om den inte sträcker sig utanför hemmets domäner.

I Marie Richardsons vackert värdiga gestaltning blir det extra uppenbart - hon är inte en kvinna som en man kan sätta på plats. Inför henne förvandlas rivalerna till pojkar i en sandlåda.

Candida är gift med en socialistisk präst (Peter Andersson) som ständigt är på språng mellan moralpredikningar och politiska agitationsmöten. Han har bjudit hem en vilsekommen yngling (Michael Jonsson) som visar sig ha adlig börd och poetisk talang.

Ynglingen blir djupt förälskad i Candida, som dock visar honom mera moderliga omsorger än erotiska.

 

Egentligen är det väl ingen riktig match när den spenslige Jonsson med en blandning av blyghet, provokationslystnad och stryktäckhet bröstar upp sig mot den huvudet högre Andersson. Inte desto mindre krackelerar dennes självsäkra fasad av ynglingens attacker mot hans pondus. Noga taget är det mindre en match mellan män än mellan manliga principer.

Skådespeleriet brukar vara hjärtat i Berggrens uppsättningar, oavsett vad man tycker om hans pjäsanalyser. Så också här. Förutom de nämnda ser vi Ingvar Hirdwall som Candidas uppkomlingsfar och Shima Niavarani som prästens näbbgädda till skrivbiträde. Det är de båda som tar hem skratten.

Men jag tvivlar på att "Candida", om än underhållande, blir en långkörare.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag