Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Nils Forsberg

Sälj ut Hillfons verk

Hertha Hillfon. Foto: Stockholms auktionsverk

Hillfon var en bra skulptör men hennes mälarhöjdsvilla är inte direkt Millesgården.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Kulturpolitik handlar om att välja. Ska den teatergruppen få pengar? Den där nya poesifestivalen? Eller den experimentella konsthallen? Någon vill starta en musikfestival, men behövs inte hellre en satsning på barnkultur?

Så har det alltid varit. Pengarna räcker inte till allt, budgeten växer bara i undantagsfall.

I den annars så progressiva kulturvärlden finns en konservatism som går ut på att allt som finns och har funnits ett tag måste bevaras för alltid. Jag minns när Galleri Enkehuset på Norrtullsgatan stängde efter millennieskiftet. Upprop och protester - om detta oerhörda fick ske skulle Stockholms konstliv aldrig resa sig igen. Samma sak med Ynglingagatan 1, där jag själv var med. När vi lade ner 1999 pratade folk om katastrof.

Stockholms konstliv finns kvar. Det verkar till och med må ganska bra. Men ska man tro den pågående Hertha Hillfon-hajpen är det verkligen kört på riktigt nu, om inte staden köper in dels hennes kombinerade hem och ateljé, dels helst samtliga verk ur kvarlåtenskapen som går på Auktionsverket i början av september.

 

Elva miljoner beräknas huset i Mälarhöjden kosta. De 255 posterna på auktionen har ett samlat utrop på runt tre, fyra miljoner. Vad det sedan kostar att driva ateljén beror på ambitionsnivån, men från ett par miljoner om året och uppåt. För all framtid, för sådana här åtaganden går inte att bryta. Är det värt det?

Nej.

Hertha Hillfon var en bra skulptör, det finns en fin folkhemston i hennes verk. Astrid Lindgren-statyn på Junibacken är i sin varma kantighet kongenial med författaren. Men hennes mälarhöjdsvilla är inte direkt Millesgården eller Carl Eldhs ateljé. Det blir svårt att visa annat än Hillfons egen konst. Ett par tusen besökare om året vore succé.

 

De rödgröna gick nyligen ut och lovade att rädda Hillfons hus om de får makten i Stockholms stadshus. Finansieringen vill de däremot inte diskutera. Förstås, för då skulle de där jobbiga prioriteringsfrågorna komma och då blir det inte lika roligt längre.

I den bästa av världar skulle det finnas pengar att bevara allt, höll jag på att skriva men jag tycker ju inte det. Jag tycker att man måste välja. Låt Hertha Hillfons verk säljas och spridas ut i landet. Gläds åt hennes många offentliga utsmyckningar, se barnen klättra på brons-Astrid på Junibacken - och inse att inte heller ni skulle besöka en Hertha Hillfon-gård i Mälarhöjden när det var dags för kulturutflykt.