Foto: Nordström Cornelia
 Foto: Nordström Cornelia

Nestius långa arm

Publicerad
Uppdaterad
Tidningen Citys chefredaktör Mikael Nestius säger till Dagens Media (18/5) att han ”blir så trött” på sin krönikör Sakine Madon. Tänk, hon ska alltid bråka. Madon har varit kritisk till tidningen Fokus analys av integrationen i Sverige. I vanliga fall brukar krönikörernas texter få stå för dem, om de inte överträder publicistiska gränser. Ingen uppgift är dock liten nog för Nestius, som tog in ett genmäle på krönikan utan att informera Madon.
En liten story, om det inte vore så att Nestius har ett brett register av övertramp, varav detta bara är det senaste exemplet. Madon verkar av någon anledning stressa upp Citys chefredaktör. Förra gången det uppstod kontrovers var när Nestius skrev en ursäkt för en annan av Madons krönikor i City. En grupp turkiska svenskar hade rutit till och ”ursäkten” publicerades sedan i tidningen, undertecknad med Nestius och Sakine Madons namn. När sedan Madon på sin blogg påtalade att hon varken skrivit eller undertecknat texten hotade Nestius att sparka henne.
Så får man tyst på journalister. Vem vill skriva för City med vetskapen att Nestius långa arm kan ge texterna en fortsättning och ett sammanhang som man inte tänkt sig eller vill associeras med?
Dilsa Demirbag-Sten
Dilsa Demirbag-Sten
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag