Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nej, ridning är inte en sport för överklassen

Nina Lekander.
Foto: Foto Gunnar Seijbold
Daniel Suhonen.
Foto: Mikael Sjöberg
Rolf-Göran Bengtsson.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Ridsport är ingen överklassport längre – och framförallt inte i Sverige.

Nina Lekander rycker ut till ryttarnas försvar.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Daniel Suhonen kallar i sin artikel om Sarah Sjöström, simning och klass (Expressen 13/8) ridning för en överklassport – men det stämmer inte längre, och det kanske alldeles särskilt i Sverige.

Det borde stå klart inte minst sedan Rolf-Göran Bengtsson fick Jerringpriset 2012, och debatten som följde efter att Lasse Anrell publicerade artikeln med rubriken "Hästen borde ha fått priset!" och undrade "Rolf-Göran – vem fan är det?" (AB 18/1–12).

När armén avhästades på 50-talet började ridning bli en tjejsport, och under 70-talet tog ridskoleverksamheten fart på allvar.


LÄS MER: Daniel Suhonen: "Sarah Sjöström är hela Sveriges OS-stjärna"

Krävs både klass- och genusperspektiv

Ridning blev då en hobby som man varken behövde vara särskilt rik eller bo billigt på landet för att utöva. Ridning var vorden en folksport och underhållningsgenre.

Visst, ridsport är den näst dyraste idrotten efter den manligt präglade "folksporten" ishockey, och för att tävla på elitnivå krävs mycket egna pengar eller starka sponsorer.

Men den just nu OS-aktuella Rolf-Göran Bengtsson är ett exempel på hur även folk från mindre bemedlade omständigheter kan nå världstoppen.Här krävs både ett klass- och genusperspektiv. Och jag kan försäkra Suhonen att ridning är en "fysiskt utmattande smärtsam individuell idrott", och det även på ett kollektivt plan.

Den innefattar såväl "nötandet, tristessen, mjölksyran" som "den lilla glädjens estetik" med mellantider och finslipade vändningar.


Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.