Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Nej, Dawits bur är inte bur också i oss”

Dawit Isaak.Foto: Privat
Martina Montelius.Foto: Niklas Hellgren

I dag fyller den fängslade författaren och journalisten Dawit Isaak 56 år.

Martina Montelius skriver till honom från sin säng hemma i Vällingby. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Isolering och alienation är nog skrivandets vanligaste teman, tillsammans med kärleken. Om man inte är född i Asmara, nuvarande Eritrea, och bor i en bur. Då har det mödosamma författaryrket lite andra premisser.

I dag är det den svensk-eritreanske journalisten och författaren Dawit Isaaks födelsedag. Den 23 september nästa år är det 20 år sedan han fängslades i Eritrea för brott mot rikets säkerhet. Det vill säga: för att ha bildat opinion för demokrati. 

I sin cell har han en träbänk och en hink. Jag skriver en födelsedagstext till honom från min säng i Vällingby, omgiven av hämningslöst skapande barn och bortskämda kattungar. Ingen sliter mig härifrån, från mina barn, för att jag skriver. Ingen kallar mig förrädare. 

Hink. Träbänk. Bur.

Jag undrar om Dawit Isaak vet att det är den 27 oktober. Hink. Träbänk. Bur. Åren mellan 36 och 56 års ålder ingår i vad som brukar kallas ”de produktiva åren”. Det sägs att knappa premisser kan vara inspirerande. Dåligt med pengar. Torftig miljö. Sådana saker. 

Hink. Träbänk. Bur. 2002: sjukhus. Tortyrskador. Omväxling. Katterna jagar min fot under täcket. Det är jobbigt i förorten. Kulturen har det svårt här i Sverige. Pandemi. 

Många ljus brinner för Dawit. Amnesty och bokmässan i Göteborg. Pressen är upprörd. Regeringen är artig. Det finns skäl till försiktighet. Den Vällingby-baserade författaren Martina Montelius skriver en inkännande text på födelsedagen. Dawits familj vill inte att vi glömmer honom, och det gör vi inte.

I synfältet: en hink. Och en bänk. I en bur. Brott: opinionsbidning för demokrati. Tortyrskador: antingen fler eller färre än alla ljusen som brinner på tårtan, jag menar i världen. Vi kan inte räkna, eftersom vi tyvärr är förhindrade att se skadorna. Sekretess. Free Dawit. Utrikesminister Ann Linde vill vara tydlig med att intensivt arbete fortfarande pågår för fängslade svenskar utomlands, trots covid-19. De är konsulära ärenden. Med hink och träbänk. 

Vad har hunnit hända i ditt liv?

Jag vet inte vad Dawit skulle skriva i dag, om han fick skriva sin födelsedagstext själv. Direkt från buren. 56 år. Livets middagshöjd. Kanske skulle han skriva något om ”tyst diplomati”. We in Sweden skulle kunna översätta det till ensamhet och alienation, som vi vet mycket om. Kulturen bygger broar människor emellan. Det som är botten i dig är botten också i andra. Fin svensk poesi. Ekelöf. Det som är bur i dig – nej. Dawits bur är inte bur också i oss. 

Från den 23 september 2001 till i dag. Vad har hunnit hända i ditt liv? 

Vad har hänt i Dawits liv sedan han var 36 år? En journalist och författare. En bur, en hink och en träbänk. 

Gratulerar på din födelsedag. 

 

Martina Montelius är dramatiker, författare och medarbetare på Expressens kultursida. 

 

 

Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=74519&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.