Nazisten som fixade vapen åt Assad

Alois Brunner var en av Adolf Eichmanns närmaste medarbetare, och var kommendant för interneringslägret det franska Drancy från 1943-1944. Efter andra världskriget flydde han till Syrien (efter en sejour i Sydamerika), där han var verksam som rådgivare åt landets regering.
Martina Montelius är författare, dramatiker och skribent på Expressens kultursida.
Foto: FOAD BAGHLANIAN

Samhällssatirikern Eric Ericson fortsätter sin upptäktsresa med kriminologen Susanna Wallstén.

Martina Montelius översköljs av trivial och fruktansvärd fakta om en nazist i Syrien. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Omslagsbilden föreställer en vit kanin, bara halvt framvuxen ur vit bakgrund. Uttryckslös, med ögon som inte går att se in i. Den litterärt och fysiskt evigt upptäcktsresande Eric Ericson har hittat en fascinerande själsfrände i kriminologen Susanna Wallstén

Wallstén har gett ut flera böcker under pseudonymen Lili von Wallstein – bland annat “Och Gud skapade kvinnan”, i vilken hon kanaliserar Hitlers hustru Eva Braun under hennes sista timmar före parets självmord. 

I en intervju kallar hon boken för en “chick lit-roman” – en formulering som, med tanke på vem som var Eva Brauns bad boy-lover, av egen kraft bombar alla slentrianföreställningar om litteraturen till en liten grushög. 


Läs mer: Tilde Björfors: Det börjar med att utmana rädslan


Ericson uppfinner nya uttryckssätt

Ericson å sin sida ägnar hela sin yrkesverksamhet åt att rita om kartor och uppfinna nya uttryckssätt. I sina bästa stunder kunde Ericson ha ingått i Oulipo-gruppen – en experimentell, litterär gränssprängargrupp grundad i Paris 1960. 

När Wallsténs fascination för nazismen möter Ericsons dito för Syrien (han har även skrivit en bok om Palmyra) händer något nytt. 

Båda författarnas faiblesse för att ta reda på allt om så mycket som möjligt riktas här mot Alois Brunner, den ungerskfödde SS-Hauptsturmführern som efter kriget flydde via Sydamerika till Syrien och levde där inkognito tills han troligen avled 2010. 

I Damaskus, under namnet Georg Fischer, är han rådgivare åt al-Assads säkerhetstjänst och utvecklar kemiska vapen åt Syrien, samtidigt som han har som hobby att föda upp kaniner. 

Brunner är en fryntlig massmördare

I sina brev är Brunner närmast fryntlig, en trevlig brevskrivare och massmördare som aldrig för ett ögonblick tvivlar på att “den judiska världsorganisationen” har sig själv att skylla. 

Men bokens idé är inte att penetrera hans psyke. I stället rör det sig om korta, spränglärda fragment som bildar ett spritt mummel av högklassig information om nazismen och Syrien då och nu, och hur allt hänger samman. 

Som om någon har tagit ett ambitiöst, historisk-politiskt verk av en gammal akademiker och kastat det i väggen så det krossats likt en övermogen melon. Meningen är att vi ska foga ihop delarna själva. 

Jag tycker om att vistas i ett så genomarbetat kaos. Det får mig att vilja forska vidare i Brunners obegripliga version av mänsklighet, och världens tyvärr helt logiska tragedi. 


Läs mer: KD:s sex-mästrande blir fredagsmys


"Mannen i Damaskus" är en förvildad historiebok

Oavbrutet ilar människor med koppling till Brunner förbi i ögonvrån: Achmed Kammas, fordom skivbutiksägare och hippie i Damaskus och översättare av Brunners “testamente” (ett slags eftermäle som han författade), blev en gång biten i näsan av Oberstürmführer Franz Rademachers schäfer. 

Slut på meddelandet. Många kände till Brunners verkliga identitet, men ingen verkade bry sig. Slut på meddelandet. 

Som alltid i sammanhang där Ericson är inblandad gäller det att kapitulera inför formen. “Mannen i Damaskus” är en förvildad historiebok med utgångspunkt i en bisarr, skräckinjagande människa. Kaninens hjärta pickar blixtsnabbt genom dess korta liv. 

Tur att den inte kan läsa.


Sakprosa

Eric Ericson och Susanna Wallstén

Mannen i Damaskus

Albert Bonniers Förslag, 300 s. 


Martina Montelius är författare, dramatiker och skribent på Expressens kultursida.