Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nävarna är helt fel argument i SD-frågan

Del av SD:s reklam i tunnelbanan – innan den rycktes ned.
Foto: Bertil Ericson / Tt
Sjung gärna psalmer för Svenskarnas parti – men hindra dem inte.
Foto: Conny Sillèn / TT
Foto: Johan Jeppsson
Foto: Johan Jeppsson

Nils Funcke benar ut yttrandefrihetsdebatten efter vandalismen mot SD-reklamen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det var inget problematiskt i att ett antal personer i förra veckan tog initiativ till att utmana Sverigedemokraternas kampanj mot tiggeriet. Tvärtom. Det demonstreras och protesteras för lite i Sverige. Stundtals känns den inrikespolitiska debatten som en nyfångad fisk där gälarna pumpar efter syre innan stjärtfenan slutar slå.

Problem blir det först när någon anser sina värderingar och åsikter vara så högtstående att de inte kan och inte får ifrågasättas. Att hindra eller försöka hindra någon från att argumentera, som man gör när man vandaliserar kampanjaffischerna, tyder på en bristande tillit till de egna värderingarnas förmåga att vinna gehör.


Men framför allt är själva kärnan i yttrandefriheten att skydda dem som går mot strömmen. De som uttrycker väletablerade åsikter kommer alltid att få komma till tals.

När några troende arrangerade en sång- och bönestund mitt på gatan för att stoppa en nazistdemonstration i Jönköping 2014 lyftes de bort av polis. Trots att de ansåg sig ha den moraliska rätten på sin sida, rätt att utöva sin religionsfrihet och ambitionen att förhindra hatbrott fälldes de i domstol.

Polisen och rättsväsendet ska inte bara beivra det som lagstiftaren definierat som brott utan utgör också den yttersta garanten för att vi ska kunna utöva vår yttrandefrihet. Det är därför bland annat Lars Vilks har ständig livvakt. Kostnaden stannar på staten just för att yttrandefriheten värderas högt utan att ha någon prislapp.


Var gränserna för vad som ska få passera utan att justitiekanslern (JK) eller annan åklagare griper in definieras ytterst av domstolarna enligt de lagar som riksdagen fastställt.

Precis som dem som trotsade polisens order i Jönköping att flytta på sig bör de som rev ned Sverigedemokraternas affischer i tunnelbanan lagföras. Formellt för vandalisering men ytterst för att nävrätten aldrig ska tillåtas få sista ordet.


Nils Funcke

kulturen@expressen.se


Nils Funcke är journalist och expert i yttrandefrihetsfrågor.