Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Navalnyj är allt det som Putin inte är

Aleksej Navalnyj.
Foto: GEERT GROOT KOERKAMP / STELLA PICTURES ALAMY
Dmitri Plax.
Foto: OLLE SPORRONG

I ”Putins värsta fiende” skildrar Kalle Kniivilä den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. 

Dmitri Plax läser en detaljrik och högaktuell skildring av politikern. 

RECENSION. Det börjar nästan som en deckare: Aleksej Navalnyjs ödesdigra dag, den 20 augusti 2020 då han utsattes för ett giftmordsförsök, läggs fram steg för steg, händelse för händelse. Han vaknar, duschar, tar på sig de snart världsberömda blå boxerkalsongerna, klär på sig, åker till flygplatsen i den sibiriska staden Tomsk, stiger ombord.

Och så fortsätter det – detaljerat, sakligt och oavbrutet spännande. Författaren lämnar inte sin hjälte för ett ögonblick, inte ens när han hoppar fram och tillbaka i tiden för att beskriva händelsernas bakgrund och sakernas utveckling.

Detaljrikedomen och sakligheten är de två bärande pelarna i detta reportagebygge. Här tycks det inte till höger och vänster – slutsatserna drivs fram av detaljerad beskrivning som berör olika omständigheter och slås fast i sakligt lugn, utan indignerade emotionella spekulationer. 

Det tillvägagångssättet tillåter Kniivilä att opartiskt redogöra för Navalnyjs kontroversiella utfall och kanske mindre sympatiska sidor. Som politikerns position angående den av Ryssland ockuperade Krimhalvön, där han tycker att ockupationen förvisso är folkrättsvidrig, men att det i dag inte är möjligt att bara lämna tillbaka Krim till Ukraina. Eller Navalnyjs påstådda nationalism – vad är det egentligen och vad innebär det rent praktiskt i hans politiska program? 

Kalle Kniivilä är en av Sveriges främsta Rysslandskännare med ett antal imponerande titlar i ryggen. Hans tidigare böcker kännetecknas av gedigen kunskap i de ämnen som berörs. Den nya boken är inget undantag.

Kalle Kniivilä visar tydligt en utveckling i Aleksej Navalnyjs politiska arbete och åsikter. Den utveckling som av en del ryska väljare uppfattas som avsaknad av distinkt ideologi och principfasthet. Det illustreras i boken inte minst genom ett samtal Kniivilä har med en av sina bekanta, en bildad man, esperantist, som anklagar Navalnyj för ett betänkligt glidande tvärs igenom det ryska politiska fältet – från det socialliberala partiet Jabloko, genom deltagandet i den nationalistiska ”Ryska marschen” och till dagens närmast vänsterliberala program. 

Må så vara, men vid en jämförelse med Vladimir Putins enträgna försök att till varje pris ”cementera” (ett ord ur presidentens talesperson Dmitrij Peskovs vokabulär) det politiska läget, framstår varje rörelse som ett efterlängtat livstecken i den ryska politiken.

Navalnyj är karismatisk, vältalig, diskussionslysten – allt det som Putin inte är.

”Putins värsta fiende” beskriver också mycket tydligt Navalnyj som det politiska djur han är, den enda i alla meningar levande ryska politiker som kan och vågar ta kamp mot ”alla presidentens män” och presidenten själv. Navalnyj är karismatisk, vältalig, diskussionslysten – allt det som Putin inte är. Navalnyj är ironisk och självironisk, begåvad och har en stor inlärningsförmåga och en utvecklingspotential. Hans antikorruptionsundersökningar är skickligt gjorda och pedagogiskt framlagda, han använder nya medier bäst av alla ryska politiker. Hans sätt att bedriva politiskt arbete med de lokala avdelningarna, staberna som tillämpar ”smart röstning” är innovativt och faktiskt fungerande. Trots systematiska trakasserier, förföljelser, arresteringar, angrepp, gisslantagande och – ja, mordförsök.

Så kommer vi till mordförsöket på Aleksej Navalnyj och dess följder igen. Boken tar upp en fråga som kanhända är den viktigaste just nu – varför återvände politikern efter rehabiliteringen på den tyska kliniken Charité? Varför kom han tillbaka till det Ryssland vars statsapparat och politiska styre vill se honom fängslad eller än värre – död? Är det mod eller ren dumdristighet? 

En viktig bok för alla som vill förstå vad som händer i vår omedelbara geografiska närhet.

Svaret går att utläsa i boken, som också är mycket uppdaterad, och omfattar händelserna fram till slutet av april 2021. För det ska en eloge ges till den snabbjobbande författaren men också till bokförlaget Atlas som kortade ner bokutgivningsprocessen rejält – boken finns i bokhandeln sedan början av juni. För det förlåter man ett par små skavanker som borttappade ord och annat som händer under ett hastigt arbete. Och uppskattar än mer författarens noggrannhet: tydlig framställning av fakta med citat och tidslinjer, översättningar av Aleksej Navalnyjs tal i Moskvas stadsdomstol och två mycket talande brev från häktet, skrivna i februari 2021.

Den snabba processen är särskilt imponerande med tanke på den pandemitid under vilken texten skrevs och boken trycktes. Kalle Kniivilä bygger sitt arbete mestadels på egna intervjuer med människor kring Navalnyj och skriver själv i ”Författarens anmärkning” att det inte var helt lätt under tiden med rådande reserestriktioner. Men det gick och resultatet är en faktaspäckad, intressant och tankeväckande bok, viktig för alla som vill förstå vad som händer i vår omedelbara geografiska närhet och vad som kan hända inom den närmaste framtiden – i Ryssland, men även i forna Sovjetunionen och följaktligen i hela Europa.

SAKPROSA

KALLE KNIIVILÄ

Putins värsta fiende. Aleksej Navalnyj och hans anhängare

Atlas, 220 s.


Dmitri Plax är författare, radioproducent och medarbetare på Expressens kultursida.


Om Mellins raseri – i mediepodden ”Lägg ut”

https://embed.radioplay.io?id=86135&country_iso=se

Så stoppas Jimmie Åkesson från ”Sommar”, Lena Mellins ilska mot Nooshi Dadgostar och historien om när Diamant Salihu tog Zlatan till nya höjder. Expressens mediepodd med Karin Olsson och Magnus Alselind.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.