Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nationalnyckfullt

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det är inte bara kulturen som avkrävs en stor publik numera, utan även naturen. Smala maskar och nonfigurativa insekter lockar inte tillräckligt många köpare, anser regeringens utredare av Nationalnyckeln.


Åtskilliga - till exempel Therese Bohman (Expressen 1/7) - har redan beklagat att det unika projektet att dokumentera Sveriges alla djurarter i bokform är hotat. Man kan förstås ha olika åsikter om hur pengar bör fördelas. Bokprojektet har blivit försenat och fördyrat - däri skiljer det sig inte från andra offentliga satsningar, som motorvägar eller arenabyggen. Men de senare brukar ändå inte läggas ned när grunden är lagd och bygget påbörjat.

Vad som inte har kommenterats tillräckligt är utredarens övertro på digital distribution. För all del, gör gärna en iPadversion av Nationalnyckeln också. Det kan ju vara praktiskt (själv skänkte jag nyligen bort mitt vackra band med nattfjärilar, eftersom det var så tungt att flytta).

Men tro inte att det är lättare att få en helt ny internetplattform att hålla en godtycklig budget än ett bokprojekt.

Och framför allt: där en tryckt bok är permanent, kräver digital information kontinuerligt underhåll. En välgjord bok är en gåva till framtiden. Den kan hålla i många hundra år, och överleva såväl krig som naturkatastrofer.
En aldrig så välgjord webbsajt och databas överlever inte ens nästa budgetnedskärning.