Gina Dirawi och Sarah Dawn Finer bytte ut "norden" mot "jorden" i ett medley under Melodifestivalen. Foto: Sven Lindwall
Gina Dirawi och Sarah Dawn Finer bytte ut "norden" mot "jorden" i ett medley under Melodifestivalen. Foto: Sven Lindwall

"Nationalismen firar triumfer på galorna"

Publicerad

Nationalismen firar sedvanliga triumfer i Melodifestivalens och Oscarsgalans spår.

När Melodifestivalens programledare Gina Dirawi och Sarah Dawn Finer begick det vågade tilltaget att byta ut "Norden" mot "jorden" i nationalsången i lördags bröt helvetet lös.

SvD:s Ivar Arpi varnade för den destruktiva antinationalism som programledarna bidrog till när de genom ordbytet velat "avskaffa nationalstaten". Siewert Öholm red genast till hans försvar och passade också på att undra hur mycket pengar Christer Björkman egentligen får av SVT för sin ogenerade "propaganda".

Längst gick nationalekonomen och sanningssägaren Tino Sandandaji: det postmarxistiskt dominerade SVT är en del av den konspiration som vill förvandla Sverige – förvisso bara delvis, men ändå – till ett arabland.

Att Dirawi dessutom sjöng "Jag vet en dejlig rosa" på arabiska var enligt riksdagsledamoten och liberalen Fredrik Malm för SVT ett "effektivt sätt att sänka sitt förtroende bland många invånare".

"Vi" vann en Oscar

Herrarna ovan kunde inte ha mer fel. Bortsett från den gamla vanliga armén av nätkrigare, flashbackjedis och random lättkränkta sverigedemokrater så verkar alla ha älskat inslaget.

Om man som undertecknad gjorde annat än att titta på tv tog det ett tag att förstå varför ens sociala medieflöden plötsligt fylldes till bredden av inlägg där människor – som till vardags uttrycker en dragning till både cynisk rationalitet och kosmopolitism – rördes till tårar av nationalsångsmash-upen.

Jag är inte dummare än att jag förstår, och uppskattar, värdet av en mångkulturell manifestation i Melodifestivalen. Men nationalsången? Really?

Som grädden på moset gick Alicia Vikander, förlåt "vi", och vann en Oscar natten till i dag. "Visst är det roligt med Alicia?!", som en morgonglad medresenär utbrast i hissen. Hade galan sänts på sommaren hade fontänen på Sergels torg förvandlats till plaskdamm.

Arpi et al kan andas ut. Stunder av schlagerfestival, sport och den sällsynta Oscarsvinsten triggar gemene hens nationalistiska impulser som aldrig förr.

Jag inte helt säker på att det är en alltigenom bra sak.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag