Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nätet får inte vara en frizon för antisemitism

VÅR TIDS HERRTOA? Tidningen Wall Street Journal visade nyligen att videobloggaren Felix "Pewdiepie" Kjellberg lagt ut flera klipp med antisemitiska skämt. Här försvarar han sig i en egen video där han angriper medierna som granskat honom.
Läs Kalle Linds artikel om Pewdiepie på expressen.se.
Brinnande synagoga under den så kallade kristallnatten.
Foto: Hulton Archive

Youtubeprofilen Pewdiepie försvarar sina judeskämt med att kritikerna inte förstår sammanhanget.

Svante Weyler påpekar att det är Pewdiepie som missat den större bilden.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

När två personer pissar i kors dör en jude.

Jag vågar min heder på att varenda pojk uppvuxen i Sverige på 1950-talet har hört den repliken – vitsen? – fällas på en killmugg.

Vad gjorde vi när vi hörde den? Jag protesterade i varje fall inte. Skämdes jag? Kände obehag, snarare, och berättade aldrig hemma. En lite äcklig hemlighet.

Jag misstänker att om jag hade berättat så hade de vuxna avfärdat det som något ofarligt, sånt som man bara får höra just på – killarnas mugg. Och man hörde mycket värre saker förr. Före kriget

Det som den svenske youtubaren Pewdiepie skämtade om inför sina 53 miljoner åskådare kanske ibland kan jämföras med det som sades på killmuggen på 50-talet. Och när några av oss blivit upprörda av några av ”skämten” och tyckt att de var för grova och vette mot antisemitismen, så blir vi uppmanande att lugna ned oss, men inte av de gamla som förr, utan av de lite yngre.


LÄS MER: Pewdiepies bok sågas

Kalle Lind om Pewdiepie

”Vill man verkligen förstå är det tydligt att skämtet inte är att Pewdiepie vill döda judar” skrev Kalle Lind på Expressen Kultur 15/2, och fortsatte: ”Var Pewdiepie står politiskt är svårt att utläsa av hans vloggande. Representerar han någon –ism eller –het är det snarast blåögdheten.”

Och så skärpte Kalle Lind tonen: ”Humor, även den som görs av ungglopar på nätet, har ett sammanhang. Att bortse från det är intellektuell ohederlighet.”

OK, så här såg sammanhanget ut på 1950-talet: det hade inte gått ett decennium sen utrotandet av judar hade ägt rum.


LÄS MER: "Pewdiepie är osmaklig – men knappast antisemit"

Antisemitismen Pewdiepie missat

Så här ser sammanhanget ut i dag: det finns knappast en enda judisk inrättning i Sverige eller i Europa som står obevakad, ofta utgörs bevakningen av beväpnade vakter. Den som ville besöka den stora synagogan i Stockholm på minnesdagen av Förintelsen den 27 januari var tvungen att passera polisens avspärrningar av gatan som synagogan ligger på och alla som inte kändes igen av den judiska församlingens egen säkerhetspersonal var tvungna att visa upp sina väskor och passera genom metalldetektorer.

Och så här såg sammanhanget ut som fick USA:s president att dagen efter att han utropat sig till ”den minst antisemitiska person ni sett i hela era liv” slå fast att just han skulle stoppa antisemitismen: elva utrymda judiska samlingslokaler under bara en dag, mer än 60 bombhot mot judiska center över hela USA, en begravningsplats vandaliserad.


LÄS MER: Göran Rosenberg om hur Förintelsen blev möjlig

Pewdiepie anklagar medierna

Pewdiepie har först bett om ursäkt och sedan i ett magnifikt inslag med en lätt narcissistisk ton på sin egen kanal gjort sig till offer för ”big media”. Hans kanal på youtube, säger han, är inte en plats för ”seriösa politiska kommentarer”. Det skulle man kunna säga om killmuggen också.

Och till sist, vad gör man med den märkliga glidningen som fanns i kulturskribenten Jonas Thentes kommentar till det hela (DN 23/2): ”Svenske Pewdiepie, som i det offentligas ögon flörtar med antisemitismen …” – det offentliga, de humorlösa, de vuxna, de som inte förstår hur nätet fungerar och låter.

Jag har inget emot att framstå som en smula humorlös just nu. Och jag vägrar att uppfatta nätet som ett helt annat sammanhang med en egen moral och kod för anständighet än alla de andra sammanhangen vi verkar i.

Jag vill aldrig tillbaka till den där killmuggen.


LÄS MER: "Antisemitismen har fått värre former i Sverige"


Svante Weyler är ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism och medarbetare på Expressens kultursida.

Följ Expressen Kultur på Facebook så att du inte missar några texter.

Detta har hänt

I januari laddade Youtubeprofilen Felix "Pewdiepie" Kjellberg upp ett klipp där han testade en tjänst där man kan beställa "vad som helst" för fem dollar. Där betalade han två arbetare för att hålla upp en skylt med budskapet: "Döda alla judar".

När de väl dansade runt med en sådan skylt bad han tittarna om ursäkt och sa att han inte trodde att de skulle göra det.

Ursäkten köptes dock inte av hans samarbetspartners Disney och Youtube, som valde att bryta med honom.

Tidningen Wall Street Journal kunde sedan visa att Pewdiepie laddat upp flera klipp med antisemitiska skämt.

Felix Kjellberg har över 52 miljoner prenumeranter på sin Youtubekanal och tjänade enligt uppgift över 130 miljoner kronor år 2016.