Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nästa kulturminister – ännu en chock?

Ardalan Shekarabi. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Maria Wetterstrand. Foto: SARA STRANDLUND
Nisha Besara. Foto: MAGNUS SANDBERG / MAGNUS SANDBERG

Efter fyra år med Alice Bah Kuhnke är det dags för Stefan Löfven att se sig om efter en ny kulturminister.

Jens Liljestrand listar några tänkbara – och mindre tänkbara – namn.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | NYA REGERINGEN. När Stefan Löfven presenterade Alice Bah Kuhnke som ny kulturminister kunde man bokstavligen höra de tappade hakorna falla i golvet. Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg beskrev sin första reaktion som "jag trodde det var ett skämt".

Efter valet i höstas har Bah Kuhnke aviserat sin avgång, oavsett regeringsbildningen, för att kandidera till EU-parlamentet. Därmed kommer regeringen Löfven II behöva en ny kulturminister, som sannolikt meddelas i nästa vecka.

Chocken från 2014 – Bah Kuhnke fanns inte med bland några av förhandstipsen – gör att många nog avhåller sig från att gissa denna gång, men här är i alla fall de namn som vore tänkbara om Löfven inte bestämmer sig för att överraska.

Aida Hadzialic (S)

Född 1987 har den omvittnat kompetenta tidigare gymnasie- och kunskapslyftsministern framtiden för sig. Tvingades kliva av efter en rattfylla 2016 och har flaggat för en politisk comeback efter valet.

Aida Hadzialic. Foto: MARTINA HUBER

Ardalan Shekarabi (S)

En annan S-märkt påläggskalv, just nu civilminister. Det som talar mot honom är att han förmodligen siktar på högre poster.

Maria Wetterstrand (MP)

Det före detta språkröret var motorn bakom Miljöpartiets väg ut ur gärdsgårdsserien, och har under senare år närmat sig politiken igen. För ett parti som lever farligt nära riksdagsspärren vore det en klok lösning att lyfta fram sin mest populära företrädare någonsin.

Ander Wallner (MP)

Energisk före detta partisekreterare som låg bakom Miljöpartiets framgångar och klev av 2016 efter att ha tagit partiet in i regeringen. 

Utanför politiken

Tittar man utanför partiorganisationerna – Bah Kuhnke hade nätt och jämnt hunnit bli medlem i MP när hon fick jobbet, och hennes kortlivade företrädare Cecilia Stegö Chilò rekryterades direkt från Timbro – finns en rad tänkbara namn:

Nisha Besara

Digert cv – chef för Postkodlotteriets kulturstiftelse, ledarskribent på Aftonbladet, chefredaktör på Dagens Arena, politiskt sakkunnig på Justitiedepartementet och vd på Unga Klara. Just nu seniorkonsult på pa-företaget Rud Pedersen. Förekom flitigt i diskussionerna 2014.

Karin Pettersson

Grundade tidskriften Fokus 2005, kommunikationschef för S 2009-2010, sen dess karriär inom Schibsted, först som politisk chefredaktör för Aftonbladet, nu som director of public policy. Augustnominerad 2018 (tillsammans med Martin Gelin) för boken "Internet är trasigt".

Daniel Suhonen

Socialdemokratisk debattör, chef för tankesmedjan Katalys och författare. Många väntar ivrigt på att han ska ta steget in i en regering – men har högljutt kritiserat överenskommelsen med C och L.

Daniel Suhonen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Magnus Aspegren

Just nu vd för Riksteatern efter en rad toppjobb – Folkoperan, Norrlandsoperan, Operahögskolan. 

Anna Serner

Stentuff vd för Svenska filminstitutet som med sina skarpa värderingar skulle passa bra som politiker.

 

Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!