Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

När svenska judar fruktade för sina liv

Bernt Hermele.Foto: CATO LEIN / LIND & CO
"Kommer de, så skjuter jag oss. Om svenska judars liv i skuggan av Förintelsen".
Sven Olov Karlsson är författare och medarbetare på Expressens kultursida.Foto: JENS L'ESTRADE

Under andra världskriget hade svenska judar väskorna packade och självmordsplanerna klara. Sven Olov Karlsson läser Bernt Hermeles isande historielektion i antisemitism. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

LITTERATUR | RECENSION. Före och under andra världskriget var Sverige rejält insyltat med Nazityskland. Neutraliteten byggde på tvivelaktig handel och devota eftergifter. Vi var informerade om Hitlers terror. Ändå var de oroliga här i yttersta minoritet. Starkast ropade i stället de som hoppades att nazisterna skulle komma.

Det är centrala teser i Bernt Hermeles bok som berättar om hur man i Sverige sedan gammalt ringaktat och stött ut judar. Även för de etablerade var tillvaron en taktisk lindans: i seklets början befarade svenska judar att invandring av tsarryska östjudar skulle tända nytt hat, en oro som ”vägde tyngre än viljan att hjälpa de nyanlända”. 

Samma tankegång återkom när judar började fly från Nazityskland. Då var flera svenska judar uttalade flyktingmotståndare: som Dramatenchefen Ragnar Josephson. Han menade att risken var att ”främmande inslag” skulle skapa misstro, oro och missförhållanden. Jag anar en kännedom om den psykologiska mekanik som lägger ansvaret på offret i stället för på gärningsmannen.

Judehatet växte

Och när majoritetssamhället var inbillningsariskt här i neutraliteten blev det alltmer judefientligt. Ett brus av stigma och dödslistor. Tills det slutligen var helt rationellt att ha väskorna packade, flyktplanerna redo och självmordskitet till hands. Jag sitter trygg. Ändå gnager en förtvivlan, som om också jag vore en av de hatade.

Hermele grundar med en överblick av antisemitismens månghundraåriga historia. Genomlyser därpå det spektrum av livliga fördomar och hat som knöt Sveriges industri, press, föreningsliv, adel, kungahus, politiker, opinionsbildare och rasbiologiska ”forskare” till Tredje riket tills krigslyckan vände.

”Kommer de, så skjuter jag oss” är gjord för att bringa reda och undanröja tvivel. Hermeles produktion är överhuvudtaget på allvar: han gjorde en tv-dokumentär om sin mors dödsfall vid en självmordsattack i Israel 2002 och har granskat Bonnierfamiljens makt i reportageboken ”Firman”. Hans nya bok är en slags black box, en säkerhetsdokumentation för efterkrigsfödda, en kompletterande spegling av Maria-Pia Boëthius ”Heder och samvete” från 1991.

NMR i Dalarna

Jag läser den som bot mot mina kunskapsluckor. Och som påminnelse om varför också den nya svenska nazismen måste tas på allvar. Den som kuppar in sig i fullmäktige, irrar kring bokmässan, dominerar alla samtal med min barndomsvän Johan Hagberg. Ja, han som själv tog på sig uppdraget att hantera Nordiska motståndsrörelsen (Sveriges våldsammaste nazistorganisation, enligt Säpo kapabla till terrorattentat) när dessa etablerade sig Sunnansjö i Ludvika där han bor.

Johan började kommunicera med nazisterna bara för att försöka värna sin by. I dag, efter åratals resonerande, har han ännu inte omvänt någon. Tvärtom är de fler och alltmer radikaliserade. I Dagens Nyheter (15/4) tvivlar han på att han att han gjorde rätt. Säger att han inte visste vad han gav sig in på, att han varit naiv.

Nej, Johan. Tvärtom, du är modig. Men ensam. Och vad är ensamt mod mot krafter som har flatheten och rädslan på sin sida?

 

LÄS MER – Svante Weyler: Det svenska judehatet har aldrig försvunnit

 

 

SAKPROSA

BERNT HERMELE

Kommer de, så skjuter jag oss. Om svenska judars liv i skuggan av Förintelsen Lind & Co, 232 s.

 

 

 

Sven Olov Karlsson är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Hans senaste bok är "Brandvakten".

Läs fler texter av Sven Olov Karlsson här.