Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

När skiten når fläkten

Åsa Linderborg.
Foto: Anders Ylander

Karin Olsson om  Aftonbladets hetsgranskning som kan bli rena inkvisitionen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Aftonbladet Kultur ska "Granska skiten". Med hjälp av två anonyma jurister synas extrema uttalanden i böcker och på sajter för att se var gränsen för lagen om hets mot folkgrupp går. Resultatet presenteras bland annat i en blogg, där juristerna redovisar sina bedömningar.

Kulturchef Åsa Linderborg sympatiserar med hetslagstiftningen, men undrar varför den "nästan aldrig prövas". Nu vill hon utmana och testa lagen.

Syftet att göra en djupdykning i gyttjepölarna är vällovligt. Man behöver inte surfa länge för att hitta grova formuleringar om muslimer, judar, romer, bögar och lesbiska. Det är på nätet som de rasistiska soloterroristerna Anders Behring Breivik och Peter Mangs har format sina världsbilder och funnit legitimitet för våldsdåden.


Men det är ett trist tecken i tiden att juridifieringen har nått ändå in på kultursidorna, den plats där polemiken och de goda argumenten ska föra samhälls- och kulturdebatten framåt. Aftonbladet famlar i stället efter lagboken för att sortera vilka åsikter som är acceptabla och vilka som är förkastliga.

Det är ett slags intellektuell abdikation att hellre förlita sig på juridiken än det moraliska samtalet.

Juridifieringen av både politiken och debatten gör att allt fler problemställningar förskjuts från att vara en angelägenhet för den offentliga arenan till att bli en fråga om paragrafer. Det är en demokratisk förflyttning som diskuteras på tok för lite. Dessutom är lagen om hets mot folkgrupp luddig och bär på en rad problem.


Varför kämpar en kulturchef som kallar sig för "yttrandefrihetsfundamentalist" för att denna lag ska tillämpas oftare, och därmed faktiskt riskerar att bidra till en minskning av yttrandefriheten? En hårdare tillämpad lag- stiftning skulle till exempel kunna slå hårt mot konstnärliga uttryck som tänjer och prövar gränserna.

"Vill vi det? Tysta och stoppa? Ja, delvis.", skriver Linderborg.

Det är en rörande naiv inställning. Hatarna skulle inte sluta hata. De skulle lösenordsskydda sina sajter och distribuera böckerna under jord, med sämre insyn som följd.

I en intervju i Medievärlden refereras Åsa Linderborgs tankar om att en breddning av Aftonbladets projekt skulle kunna innebära att man tittar på formuleringar i böcker av exempelvis Karl Ove Knausgård, den kritikerhyllade författaren till Min kamp-serien.

Så snabbt kan det alltså gå från att "granska skiten", till rena rama inkvisitionen.