Åsa Linderborg. Foto: Anders Ylander
Åsa Linderborg. Foto: Anders Ylander

När skiten når fläkten

Publicerad

Karin Olsson om Aftonbladets hetsgranskning som kan bli rena inkvisitionen.

Aftonbladet Kultur ska "Granska skiten". Med hjälp av två anonyma jurister synas extrema uttalanden i böcker och på sajter för att se var gränsen för lagen om hets mot folkgrupp går. Resultatet presenteras bland annat i en blogg, där juristerna redovisar sina bedömningar.

Kulturchef Åsa Linderborg sympatiserar med hetslagstiftningen, men undrar varför den "nästan aldrig prövas". Nu vill hon utmana och testa lagen.

Syftet att göra en djupdykning i gyttjepölarna är vällovligt. Man behöver inte surfa länge för att hitta grova formuleringar om muslimer, judar, romer, bögar och lesbiska. Det är på nätet som de rasistiska soloterroristerna Anders Behring Breivik och Peter Mangs har format sina världsbilder och funnit legitimitet för våldsdåden.

 

Men det är ett trist tecken i tiden att juridifieringen har nått ändå in på kultursidorna, den plats där polemiken och de goda argumenten ska föra samhälls- och kulturdebatten framåt. Aftonbladet famlar i stället efter lagboken för att sortera vilka åsikter som är acceptabla och vilka som är förkastliga.

Det är ett slags intellektuell abdikation att hellre förlita sig på juridiken än det moraliska samtalet.

Juridifieringen av både politiken och debatten gör att allt fler problemställningar förskjuts från att vara en angelägenhet för den offentliga arenan till att bli en fråga om paragrafer. Det är en demokratisk förflyttning som diskuteras på tok för lite. Dessutom är lagen om hets mot folkgrupp luddig och bär på en rad problem.

 

Varför kämpar en kulturchef som kallar sig för "yttrandefrihetsfundamentalist" för att denna lag ska tillämpas oftare, och därmed faktiskt riskerar att bidra till en minskning av yttrandefriheten? En hårdare tillämpad lag- stiftning skulle till exempel kunna slå hårt mot konstnärliga uttryck som tänjer och prövar gränserna.

"Vill vi det? Tysta och stoppa? Ja, delvis.", skriver Linderborg.

Det är en rörande naiv inställning. Hatarna skulle inte sluta hata. De skulle lösenordsskydda sina sajter och distribuera böckerna under jord, med sämre insyn som följd.

I en intervju i Medievärlden refereras Åsa Linderborgs tankar om att en breddning av Aftonbladets projekt skulle kunna innebära att man tittar på formuleringar i böcker av exempelvis Karl Ove Knausgård, den kritikerhyllade författaren till Min kamp-serien.

Så snabbt kan det alltså gå från att "granska skiten", till rena rama inkvisitionen.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag