Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

När självsvälten blev manlig

Karen Blixen.

Harkött från Bondens marknad? Sous vide-tillagning? Urban dräng? Nej, sommarens mattrend är förstås svälten. Det räckte med att en fet vit man gjorde en BBC-dokumentär om hur nyttigt det är att inte äta på flera dagar för att mina manliga vänner skulle annektera den periodiska självspäkning som jag och kvinnliga bekanta praktiserat i ett decennium.

När självsvälten blev manlig var den plötsligt inte längre skämmig och neurotisk utan rationell vetenskap.

Medan de degiga kulturarbetarmännen på Söder irrar omkring med tomma, hungriga blickar och får gråtattacker på jobbet när blodsockret sjunker efter tre timmars periodisk fasta, sker det intressant nog ett paradigmskifte hos kvinnliga bloggare. Det heroinchica idealet dunstar, plötsligt postulerar man att strong is the new skinny och Kissie dricker proteindryck till frukost.

Gott så. Samtidigt känns allt som olika uttryck av samma fascistoida livsstilsprogram, där den sunda och kontrollerade kroppen är den universella ekvivalenten. Som vanligt blir jag sugen på att flytta till Afrika och leva på en diet av vindruvor, ostron och champagne, som Karen Blixen gjorde.


Isabelle Ståhl

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.