Karen Blixen.
Karen Blixen.

När självsvälten blev manlig

Publicerad

Harkött från Bondens marknad? Sous vide-tillagning? Urban dräng? Nej, sommarens mattrend är förstås svälten. Det räckte med att en fet vit man gjorde en BBC-dokumentär om hur nyttigt det är att inte äta på flera dagar för att mina manliga vänner skulle annektera den periodiska självspäkning som jag och kvinnliga bekanta praktiserat i ett decennium.

När självsvälten blev manlig var den plötsligt inte längre skämmig och neurotisk utan rationell vetenskap.

Medan de degiga kulturarbetarmännen på Söder irrar omkring med tomma, hungriga blickar och får gråtattacker på jobbet när blodsockret sjunker efter tre timmars periodisk fasta, sker det intressant nog ett paradigmskifte hos kvinnliga bloggare. Det heroinchica idealet dunstar, plötsligt postulerar man att strong is the new skinny och Kissie dricker proteindryck till frukost.

Gott så. Samtidigt känns allt som olika uttryck av samma fascistoida livsstilsprogram, där den sunda och kontrollerade kroppen är den universella ekvivalenten. Som vanligt blir jag sugen på att flytta till Afrika och leva på en diet av vindruvor, ostron och champagne, som Karen Blixen gjorde.

 

Isabelle Ståhl

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag