Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

När sex är prestation hjälper ingen tantrasekt

Daniel Sjölin och Eric Schüldt.Foto: OLLE SPORRONG

Veckans avsnitt av ”Två män i en podd” handlar om tantrasex, egofixering och tomaten till fredags-tacon.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

MANLIGHET. Till veckans avsnitt av samtalspodden Två män i en podd har Daniel Sjölin och Eric Schüldt läst Erik Adelsohns uppmärksammade bok ”Lärljungen: En upptäcktsresa genom tantra och celibat”. En bok om att lämna ett tryggt chefsjobb bakom sig för att i stället söka efter en inre andlighet med hjälp av en tantrasekt och en guru. I poddavsnittet beskriver Daniel den här resan som själva motsatsen till just andlighet.

-Det är grundhet, säger Daniel.

Eric håller inte med. Men båda två enas om att boken i mångt och mycket handlar om att krossa det egna egot.

-Det intressanta med boken är ju att det går så dåligt för honom, säger Eric. – Men jag känner också igen mig själv i det där, egot är ett stort problem för mig. 

Vilket leder till att diskussionen kring en bok om sex och celibat mynnar ut i något annat. Hur gör man om man är fast i en spegelsal av självkritik, där man inte ens kan hacka tomaten till fredags-tacon som man själv vill.

-Det var meningen att vi skulle spegla erotik och kön i det här avsnittet och så har vi speglat själen i alla fall, vi är oförbätterliga, konstaterar Daniel efter att han och Eric reflekterat över vad man kanske offrar av sig själv när man lägger all sin kraft på att mata det egna egot att slå sig fram i journalistvärlden.

 

Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=72982&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.