Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

När pappa inte köper tidningen

Kanske är det typiskt att det familjefixerade 00-talet till slut slog över i våldsam satir, skriver Björn Wiman och rekommenderar läsekretsen att hålla händerna på täcket.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

När såg någon mamma kyssa tomten senast? Och vad gör pappa egentligen när han säger att han ska gå ut och köpa tidningen?

 Den gångna hösten har onekligen pekat på kris i äktenskapsfrågan, framför allt i kärnfamiljernas hemmabas USA.

 Se bara på dagens julvärd i TV 3, Anna Anka, som i början av hösten klev fram som offentlig äktenskapskonsult med handfast know-how om hur en kvinna ska lyckliggöra sin man. Bara några månader senare fick hon i stället ventilera sin separation, som enligt vissa uppgifter kom till stånd under inverkan av handeldvapen.


Detta skedde -  som av en tillfällighet -  samtidigt som den otrogne golfstjärnan Tiger Woods bokstavligen drevs från hus och hem av en rasande hustru; tillhygget var denna gång en golfklubba. Bara några månader tidigare hade tv-stjärnan David Letterman utsatts för utpressningsförsök, sedan han agerat häradsbetäckare med sina kvinnliga kolleger.

 Hemma i Sverige är läget under misteln lite lugnare. I nya numret av tidningen Vi paraderar exempelvis det kulturella Sveriges nya galjonsfamilj, trebarnsföräldrarna Alexander och Alexandra Ahndoril i gemensamt gemyt: "Vi har renoverat vårt sommarhus tillsammans. Vi lagar alltid mat tillsammans. Vi har ett jämlikt förhållande hemma".

 Låter lite som verklighetens version av den haussade skojbloggen Söderfamiljen, som driver med vår tids medialiserade familjeprojekt och dess vurm för cykelhjälmar, sockerfria pepparkakor och surdegsbaserade lussebullar.


Kanske är det typiskt att det familjefixerade 00-talet till slut slog över i våldsam satir? Vi som gillar vår familj, både som teori och praktik, har i vilket fall all anledning att se de 50-talsinspirerade amerikanska förebilderna som avskräckande exempel; det gäller både verkliga par som Anka och Woods och fiktiva familjer i Revolutionary road och Mad men.

 Om inte annat är det säkrast att hålla händerna på täcket just i dag -  Jimmy Boyds "I saw mommy kissing Santa Claus" bannlystes redan 1952 av den katolska kyrkan i Boston för att den sexualiserade julen.

 Varje decennium har sina egna surdegar.

 God jul!