Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

När kapitalet talar

Putin dribblar.
Foto: Sergei Chirikov

Stefan Ingvarsson får en glimt av det Putinkritiska fotbollssnacket.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Rysslands oligarker påverkas starkt av sanktionerna och när ingen utomstående lyssnar är uppslutningen bakom Putin inte alls kompakt. Det framgår mycket påtagligt av ett stenogram som den oppositionella tidningen Novaja Gazeta publicerat från ett möte i styrelsen för Rysslands fotbollsunion.

Ska klubbar på Krim och i Sevastopol antas i unionen om det äventyrar de enskilda oligarkernas affärsintressen och Rysslands värdskap för VM 2018? En typisk åsikt framför Sergej Galetskij, ägare till matvarukedjan Magnat och fotbollsklubben i Krasnodar: "Jag har byggt mitt företag i 25 år, börsvärdet är i dag 30 miljarder dollar. Om vi skulle omfattas av sanktionerna, och det tvivlar jag inte en sekund på att vi skulle göra, skulle värdet falla till sju miljarder. Vi är det största privata företaget i Ryssland och sysselsätter 250 000 personer /.../ Jag är redo att strida för mitt land, men inte att aningslöst lägga huvudet på schavotten."

Mötet beslutade att inte anta klubbar från de annekterade områdena i unionen.