Nedbrunnen flyktingförläggning i Asarum utanför Karlshamn. Bilden är beskuren. Foto: DAVID LARSSON / KONSTHALL CNedbrunnen flyktingförläggning i Asarum utanför Karlshamn. Bilden är beskuren. Foto: DAVID LARSSON / KONSTHALL C
Nedbrunnen flyktingförläggning i Asarum utanför Karlshamn. Bilden är beskuren. Foto: DAVID LARSSON / KONSTHALL C
Nedbrunnen flyktingförläggning i Snårestad utanför Ystad. Foto: DAVID LARSSON / KONSTHALL CNedbrunnen flyktingförläggning i Snårestad utanför Ystad. Foto: DAVID LARSSON / KONSTHALL C
Nedbrunnen flyktingförläggning i Snårestad utanför Ystad. Foto: DAVID LARSSON / KONSTHALL C

När flyktingbränderna har slocknat

Publicerad

På Konsthall C i Stockholm tar David Larsson fasta på attackerna mot flyktingförläggningar. Frida Sandström ser spår av liv som inte skrivs med bokstäver. 

De senaste åren har antalet bränder på svenska asylboenden och HVB-hem ökat radikalt. Polis och medier har rapporterat om händelserna och statistiken finns nu ristad i tre köksmöblemang av massivt trä på Konsthall C. 

Bakom utställningen ”Den allmänna ordningen och den inre säkerheten” står David Larsson.

Centralt i utställningen är avsaknaden av människor. Ingen använder möblerna, och på dem läser jag rubriceringen ”olyckshändelse” bredvid ”anlagd brand”. Det är svårt att sätta samman händelserna till ett mönster: liksom i datorkod räknas de med ettor och nollor. 

Motsatsen till ett meningsbärande språk som skulle möjliggöra en strukturell förståelse.

 

LÄS MER – Conny C-A Malmqvist ser tiggare ställas ut som konst 

Gränskontroller

Att komplettera myndighetsförfaranden är heller inte David Larssons syfte. I stället låter han konstrummet rymma dess konsekvenser. Utställningstiteln kommer från Rikspolisstyrelsens många beslut sedan 2015 om att förlänga de svenska gränskontrollerna. 

Efter utställningens öppnande har EU-kommissionen motsatt sig fortsatta kontroller, men det förändrar inte dess innehåll Längs med konsthallens väggar hänger juridiska och journalistiska dokument mot en blågul bakgrund. 

Här staplas även datum, ibland ersatta med bilder från de platser som brunnit. Alltid folktomma.

 

LÄS MER – Maria Edström: Fascismens urfader spökar än

Här föds förtryck

En siffra blir till en bild, men den människa som redan har blivit ett tecken kan inte tala. Bokstäverna är urholkade likt de ristningar i bordsskivan, där händelsens orsak ersätter frågan om varför något sådant alls äger rum.

Det är med berättelsen som människan förstår sin verklighet. Men vilka siffror blir till ord, och vilka förblir data? 1900-talet har visat vad systematiseringen av människor kan ha för konsekvenser. 2000-talets ordning är mer tvetydig. 

Här bevaras rättvisan, men här föds även förtryck. Inför min blick vandrar informationen från mediedatabas till juridisk handling, och i kortslutningens mitt finner jag sotiga gamla cd-skivor och tallrikar. 

Spåren av ett liv som inte skrivs med bokstäver.

 

KONST

DAVID LARSSON

Den allmänna ordningen och den inre säkerheten

Konsthall C, Hökarängen i Stockholm

Till 1/10

 

Av Frida Sandström

Frida Sandström är konstskribent.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag