Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

När Dagens Nyheter reste till vildmarken – eller Gävle

Journalisten Anna Gullberg.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
MITT I STAN. Kyrkogatan mellan Gävle kommuns förvaltningshus och stadshuset.
Foto: IZABELLE NORDFJELL

Anna Gullberg spårar en underlig syn på Sverige utanför Stockholm i Dagens Nyheter. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Det pressade urbana medelklasslivet kan få vem som helst av oss att bryta ihop. Vem drömmer inte om ett annat liv? Friskare luft? Fler kvadratmeter? Mindre ängslighet? 

Med viss koll på läsekretsen gav sig Dagens Nyheters reportageteam på tre journalister ut för att följa några modiga nybyggare in i det okända, utanför Stockholms upplysta värld.

Resultatet kom i veckan, en ny ”DN Dokumentär” om en småbarnsfamilj som inspirerar, med nya lösningar på livspusslet. Äventyret bär norrut, till en avlägsen plats, utanför civilisationen. På väg mot det okända korsar nybyggarna många mil av svensk granskog.

Att bryta upp från huvudstadens bekvämligheter och sälja den surt förvärvade bostadsrätten är att våga sätta medelklasslivet på spel, och inget för de veka. Men trots ansatsen är denna DN-dokumentär inte en svensk version av ”Into the wild”, och de umbäranden som utstås är inte svårare än att den genomsnittlige DN-prenumeranten sannolikt överlever.

Låt oss kalla platsen för ”Gävle.” 

”Centrala Gävle” till och med.

En fullt legitim oro för ensamhet och isolering finns också.

Här, med bara en Ica-butik inom gångavstånd, i ett 1700-talshus av riksintresse som är i kraftigt behov av... nya tapeter? ska familjen bygga sig en oviss framtid med dagislämningar, distansarbete på Zoom och helt nya grannar.

Eller som DN högtidligt meddelar: ”lämna tryggheten i Stockholm.”

Hur ska det gå?

Det börjar onödigt spännande. Flyttkarlarna kommer för tidigt! Ett planerat farväl med grannarna i BRF blir inte av! 

En fullt legitim oro för ensamhet och isolering finns också. Det var bara häromåret som Gävle hävde sig över 100 000-strecket. 

Här i Norrlands sydligaste huvudstad, landets 14:e i storlek, tar det hela 80 minuter med snabbtåget till Stockholms central.

Jag bodde några år på Brynäs, tvärs över gatan från DN:s äventyrliga pionjärfamilj. Den pittoreska kulturmiljön, 300 meter från resecentrum, beskrivs av stadsarkitekten som ”en ö i ett helt främmande stadslandskap”.

the struggle is real.

Dock. Lokalbefolkningen kan vara svår att förstå sig på. Om grannen hojtar ”Määäh! Vaäälemäälää? Äluhjäääändö nånstansch?!” är det skarpt läge. Men om man bara svarar ”Brynäs!”, ”Lassgård!” och ”Gukentur!” i valfri ordning plirar infödingarna snart vänligt tillbaka.


Anna Gullberg är journalist på Expressens samhällsredaktion och skribent på kultursidan. Hon bor i Falun och har varit chefredaktör på Gefle Dagblad.

Lyssna på Expressens nya mediepodd

https://embed.radioplay.io?id=83624&country_iso=se

Expressens kulturchef Karin Olsson och redaktionschef Magnus Alselind tar er med bakom kulisserna i medievärlden och fångar upp snackisarna. Varje vecka med en spännande gäst.