När blir SD ett hot mot svensk teater?

Gertrud Larsson.

Nytt avsnitt av ”Kulturkriget”.

Denna vecka möts Ulf Brunnberg, Suzanne Osten och Gertrud Larsson i en debatt om svensk teater.

Dessutom berättar författaren Stig Larsson om sin upplevelse av att refuseras och censureras av Dramaten. ”De har sina fördomar och jag får delvis skylla mig själv – jag har ju varit så jävla otrevlig.”

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

GÄST 1: Suzanne Osten, dramatiker och regissör

– Det nya samhället är redan här. Det kan inte SD stoppa. De kan sätta press på diskussionen om kulturen, vilket gör att vi måste engagera oss. Men teatern kan de inte röra, den är för komplex, säger hon i ”Kulturkriget” och menar att SD inte förstår teatern.

GÄST 2: Gertrud Larsson, satiriker och dramatiker

– Vad gäller debatten om SD och rädslan för censur, så har jag har tänkt på hur teatern självcensurerar sig, säger hon i ”Kulturkriget”. 

– Jag tycker att mycket teater är alldeles för ängslig. Det är ett slags föreläsningsteater, där man redan från början vet vad man ska tycka. Och det är för mig helt ointressant.

GÄST 3: Ulf Brunnberg, skådespelare

– Det går att ifrågasätta repertoaren. Naturligtvis ska man ha mångfald, men den får inte blir styrd åt ett visst håll, det är snarare det som man diskuterar inom borgerliga kretsar, säger han om de teatrar i landet som åtnjuter stora offentliga anslag och subventioner.


Se hela programmet i tv-spelaren högst upp i artikeln.KULTURKRIGET

I 13 olycksbådande avsnitt kommer Expressens kulturredaktion i ”Kulturkriget” att samla Sveriges främsta intellektuella och kulturpersonligheter från höger till vänster och från GAL till TAN. Det första avsnittet har temat konservatismen, nästa kommer ha teatern och det tredje feminismen.

Följ med oss hela våren i samtal som lyfter sig bortom det dagsaktuella och stimulerar till tankeverksamhet. Författaren Stig Larsson kommer också att återkomma i programmet – med korta inslag där han får frågor om sitt alldeles egna kulturkrig.

Programledare är Expressens Daniel Sjölin, tidigare programledare för bland annat ”Idévärlden” och ”Babel” i SVT.