Nano i Melodifestivalen 2017. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TTNano i Melodifestivalen 2017. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Nano i Melodifestivalen 2017. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Nisha Besara, medarbetare på Expressen. Foto: OLLE SPORRONGNisha Besara, medarbetare på Expressen. Foto: OLLE SPORRONG
Nisha Besara, medarbetare på Expressen. Foto: OLLE SPORRONG

Nanos succé är Södertäljes revansch

Publicerad

Nisha Besara ser hur folkets favorit i Melodifestivalen förkroppsligar berättelsen om en hel stad.

Är det någon som är förvånad över att Nano vann flest av svenska folkets röster i lördags? 

Inte jag. 

Låten avgör lika mycket som berättelsen. Revanschen för den okända debutanten som åkte raka vägen från första deltävlingen till Melodifestivalens stora final – älskad av alla.

Nano från Södertälje

Den här revanschen är dock mycket större än för Nano själv. Den handlar också om staden han bor i och som jag är ifrån: Södertälje. 

Nanos berättelse är också Södertäljes. En berättelse om att tro på sin egen förmåga, att inte svika sin egen kompass. Att stå ut med omvärldens blickar och uppfattningar om en själv och trots det – inte tack vare – trots motståndet lyckas.

På många sätt är historien om Nano en riktig klassiker. Kille från Orten, växer upp i en dysfunktionell familj med missbruk, hamnar i ytterligare dysfunktionella fosterfamiljer, söker sig till droger och kriminalitet. Men sen: Möter musikens magi och kärlekens kraft och bestämmer sig för att byta bana i livet, skärpa sig, ge sina barn något bättre än det han själv fick.

Boel Godners kamp

Icke desto mindre: den här typen av historier om underdogs drabbar och engagerar. Och jag tänker på Södertäljes kommunalråd Boel Godner som gång efter annan talar för döva öron om hur invandring är helt avgörande för Sverige – men att alla kommuner måste ta sitt ansvar för att vi ska komma dit. 

När den socialdemokratiska regeringen bestämde sig för att det här landet behövde ett ”andrum” från människor som flyr för sina liv sa hon att Sverige inte alls är ”fullt”. Hon förnekar aldrig att det är svårt, men med kompassen inställd på solidaritet och samarbete vet hon att det inte heller är omöjligt.

Förutom en kortsiktig och populistisk rikspolitik fajtas Södertälje också mot en mörk mörk mediebild präglad av kriminalitet och social utslagning, som är som en evig motvind av stormstyrka att ta sig igenom. Om du frågar de som bor i stan kommer många istället ge en bild av ständig rörelse och framtidstro. 

 

LÄS MER: Ingenting är nytt i Melodifestivalen – här är låtarna som bevisar det 

 

Nano blir undantaget

Nano hade sin egen motvind – staden en annan. Men båda har kompassen stadig och medan den ena har nått andra sidan har staden en bit kvar. 

En melloartist förändrar inte bilden av Södertälje, utan blir snarare undantaget som bekräftar regeln. 

Men till min kära, kämpande hemstad säger jag bara:

You gotta have the patience  

and believe you’re gonna make it  

gotta hold on.

 

Nisha Besara är skribent för Expressen.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag