Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ida Ölmedal: Naivt, PM Nilsson!

PM Nilsson, politisk redaktör på DI.
Foto: Emil Nordin
Jimmie Åkesson (SD).
Foto: Anna-Karin Nilsson
Vad har hänt på DI:s ledarsida?

Förra sommaren vikarierade jag på Dagens industris ledarsida. Jag argumenterade då, påhejad av resten av redaktionen, för en generösare flyktingpolitik och emot tiggeriförbud.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tidningens politiska redaktör PM Nilsson manade själv strax innan valet alliansen och Miljöpartiet att bygga vidare på den migrationspolitiska överenskommelsen med liberala integrationsreformer. Han beskrev Sverigedemokraternas politik för att minska kostnaden för invandringen som “ganska otäck”.

Men efter valet bytte PM Nilsson tvärt fot. Nu ville han strama åt flyktingpolitiken och propagerade för tiggeriförbud med hänvisning till svenska folksagor. Samtidigt manade han näringslivet att samtala med Sverigedemokraterna för att forma dem i borgerlig riktning.

Detta kombinerar han med att relativisera kring Sverigedemokraternas ideologiska grund.


Till skillnad från mer pålästa opinionsbildare på samma kant framställer PM Nilsson det som att SD har några små brister att rätta till – “en hemläxa”, som han skriver i sin ledare efter Jimmie Åkessons tal i Almedalen. Det är en text som är så naiv i sin beskrivning av Sverigedemokraterna att man skulle vilja be Nilsson läsa sin dagstidning ibland och gå en grundkurs i modern historia.

PM Nilsson beskriver Sverigedemokraterna som ett parti som “i sina mörkaste stunder" är "snubblande nära att vara ett parti som är emot muslimer”, men som “kämpar hårt för att hålla rasisterna kort”. Att jämställa islam med kommunism och nazism, eller att skrämma väljare med kvinnor i burkor som tar pensionärers pengar är alltså snubbel på gränsen, inte rasism.


Att blunda för Sverigedemokraternas ideologiska grund är farligt. Framför allt innebär den att de aldrig kommer att sluta vara ett hot mot människor som invandrat till Sverige, vilket Nilsson förespeglar. Nationalismen genomsyrar partiets politik, från åsikter om att ta bort stöd till kultur som är “samhällssplittrande”, till abortmotståndet och den hovsamma inställningen till Putin.

PM Nilsson skriver också att SD “i sina ljusaste stunder modererar en främlingsfientlig opinion”. Men det tydligaste exemplet på hur SD flyttat opinionen är tyvärr hans egen ledarsida.