Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Något ska hända – man undrar vad?

Leif Engström, ”Himlen är förgylld av solens sista strålar”, 2020.
Foto: Foto: Jessika Thörnqvist och Kim Ramberghaug
Leif Engström ”Afton med starkt ljus”, 2020.
Foto: Jessika Thörnqvist och Kim Ramberghaug
Therese Bohman är författare och kritiker på Expressens kultursida.

Det vilar en suggestiv stämning i mötet mellan miljonprogrammens hus och skogen.

Therese Bohman kliver in i Leif Engströms värld full av motsättningar.

RECENSION. Det är en fängslande värld att stiga in i. Funkis- och miljonprogramshus å ena sidan, skogen å andra. Ljuset signalerar ofta skymning eller tidig kväll. Över alltsammans vilar en suggestiv, närmast filmisk stämning. Som om något snart ska hända. Här, i det som är så välbekant, i utkanten av den anspråkslösa skogen i bostadsområdet, ska något hända. Man undrar vad.

Kanske är det laborerandet med just den typen av motsättningar som skapar spänningen i Leif Engströms målningar: natur och kultur, stad och land, ett stråk av mystik i vardagen. Det man sett tusen gånger förr – ett stycke mellansvensk granskog – plötsligt främmandegjort.

Leif Engströms utställning “Brus som av vågor”.
Foto: Jessika Thörnqvist och Kim Ramberghaug

Engström gick ut Kungliga Konstakademien förra våren och ställer nu passande nog ut på Rackstadmuseet i Arvika, samma stad som han är född och uppvuxen i. Det är en hemkomst på mer än ett sätt: hans målningar framstår som självklara på museet, i sällskap med Rackstadkolonins lika stämningsmättade landskap, med samma förkärlek för det dekorativa. Och nog finns det ett drag av förra sekelskiftets melankoliska flanör även hos Engström.

Alltsammans ger en helhet som är Engströms helt egen.

Samtidigt är det ingen tvekan om att Engström är en nästan slående samtida konstnär. Kanske är det färgerna, som också går igen på några av museets väggar: snudd på fluorescerande lila och orange. Kanske är det ljuset: I en målning är det kväll över ett bostadshus, det elektriska ljuset är nästan overkligt, som om något utomjordiskt stod i begrepp att hända. Kanske är det ornamenten, vars versioner av meanderslingor egentligen är definitionen av klassiska, men här framträder som post-postmoderna. Alltsammans ger en helhet som är Engströms helt egen.

Det är fascinerande att få bevittna ett genombrott, för något annat kan man inte kalla det här. För den som har långt till Arvika finns chansen att se Leif Engström även på Galleri Cecilia Hillström i Stockholm från den 8 april. Det vill man inte missa.

KONST

Leif Engström

Brus som av vågor

Rackstadmuseet, Arvika

Till 23/5


Therese Bohman är författare och kritiker på Expressens kultursida.


Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=81636&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.