Myten om momsen

Läsplattefest – men ingen momssänkning.
Foto: Michael Probst
Malte Persson.
Foto: Maria Hansson
E-bok på läsplatta.

Malte Persson genomskådar bokförlagens e-bokskampanj.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

En gång i det mytomspunna förflutna då de politiska partierna ägnade sig åt annat än käbbel, kom de överens om en stor skattereform. Den skulle göra skattesatserna enhetliga och enkla och ändamålsenliga. Visst låter det bra?

Sedan dess har de dock ägnat sig åt att förstöra detta system, genom införandet av allehanda undantag. Något av det första man började krångla till var momsen, och det har man fortsatt med. Senast handlade det om att subventionera restaurangbranschen med sänkt moms. Dessförinnan bland annat bokbranschen.

Varför skriver nu jag, en litteraturkritiker, om moms? Tja, jag kan väl lika gärna försöka få användning av allt jag som enskild företagare mot min vilja tvingats lära mig om det. Men det konkreta skälet är att jag i egenskap av författare provoceras av Förläggareföreningens sätt att kampanja för att den lägre momsen även ska gälla e-böcker.


På sajten "Bokvalet" lockas författare och andra att låna sina namn till kampanjen. Kanske är affischnamnen alla väl pålästa, men de har i så fall inte blivit det genom att bara läsa den tendentiösa information som erbjuds på webbsidan. Tonvikten läggs där vid att sänkt moms skulle gynna läsning, vilket var argumentet även när det gällde att sänka momsen på pappersböcker.

Men som bokhistorikern Kristina Lundblad förklarat i Sydsvenskan (17/6) ledde aldrig bokmomssänkningen till de önskade resultaten. Snarare eldade den ytterligare på en utveckling där några få bestsellers med stora prisdumpade upplagor trängt ut bredden i utgivningen.

Förvisso kan det tyckas absurt och ologiskt att ett verk spritt på ett sätt ska beskattas annorlunda än samma verk spritt på ett annat. Bristande logik är dock inbyggt i själva systemet med olika momssatser. De kommer alltid att orsaka gränsdragningsproblem, uppmuntra till fiffel, samt skapa krångel och extrakostnader för både företag och skattemyndigheter.


För rättar man till en godtycklig gränsdragning (mellan pappersbok och e-bok) så kommer man genast att få problem med en annan (mellan e-bok och mobilapp). Eftersom de största förlagen även är i appbranschen, ligger det självfallet i deras intresse att förskjuta gränsen.

Vill man göra något bra för skattesystemet? Inför då en enda enhetlig momssats på alla varor och tjänster. Vill man göra något bra för litteraturutgivningen? Återinför fasta bokpriser. Då skulle kvalitet få lättare att konkurrera med kvantitet. Och dessutom skulle bokhandlar som det nu nedläggningshotade Hedengrens få en chans att klara sig.