Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vi tar avstånd från alla trakasserier

Susanne Rydén är preses för Kungliga Musikaliska Akademien.
Foto: Urban Wedin

Kungliga Musikaliska Akademien får kritik för att vara valhänta mot sexuella trakasserier. Här svarar ledaren Susanne Rydén.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

#METOO | REPLIK. I samband med #metoo-rörelsen och Sveriges Radios dokumentär ”Don Juan på Musikhögskolan” har jag och Kungl. Musikaliska akademien anklagats för valhänthet och passivitet.

Kära kollegor, journalister och alla som undrar: det är fruktansvärt att ta del av vittnesmålen om hur män utnyttjat sin maktposition.  Och var så säkra, frågan om sexuella trakasserier ligger nu högst på Musikaliska akademiens dagordning.

Det akademien har gjort är att tydligt, från första stund, ta avstånd från alla former av sexuella trakasserier, oavsett om dessa anklagelser riktas mot en ledamot i akademien eller inte.  Akademien agerar, för det svenska musiklivet. Tillsammans med andra aktörer är arbetet med såväl utbildning som diskussionsforum under intensiv planering – just det som Gunilla Brodrej efterlyser i sin artikel.

Det som av Gunilla Brodrej beskrivs som ett ”kungligt hedersuppdrag” var i själva verket ett bifallande svar på en fråga från den utpekade, som erbjöd sig att under en privat vistelse i New York undersöka möjligheterna för en lansering av svensk musik under akademiens jubileumsår 2021. Styrelsen fann vid detta tillfälle, långt före #metoo, ingen anledning att tacka nej. Uppdraget avslutades omedelbart när informationen kom oss till del.

Några inom akademien har känt till rykten om den utpekade, några har troligen haft större insyn, men de flesta har inte haft en aning. Säkert ofattbart att förstå för någon som varit utsatt.

Vi fortsätter nu vårt arbete för ett musikliv där tillit, respekt och integritet åter kan få fäste och jag kommer att driva den frågan med full kraft i alla sammanhang där jag verkar.

Idag firar Musikaliska akademien sin högtidssammankomst. Den utpekade kommer inte att närvara.


Susanne Rydén

Preses vid Kungl. Musikaliska akademien


LÄS MER: Gunilla Brodrej: Dags för Don Giovanni att be om ursäkt