Svante Thuresson får Cornelis Vreeswijk-stipendiet

Cornelis Vreeswijk 1979.
Foto: Olle Wester
Svante Thuresson 2011.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Fjolårets stipendiat Thorsten Flinck.
Foto: JENS L'ESTRADE

Jazzsångaren Svante Thuresson tilldelas 2017 års Cornelis Vreeswijk-stipendium och 750 000 kronor.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Svante Thuresson, 80, har i mer än ett halvsekel varit en av våra största musikprofiler. Han har tidigare vunnit både en Grammis (för "Du ser en man"), Expressens musikpris Spelmannen samt Monica Zetterlund-stipendiet. Ikväll tilldelas han det stipendium som instiftades av hans tidigare kollega Cornelis Vreeswijk, tillsammans med en check på hisnande 750 000 kronor.

Hur var det att jobba med Cornelis?

– Han var en sån som levde för musiken, hade en oerhörd arbetsglädje. I studion var han professionell och arbetade snabbt. Han hade kunnat göra en platta i veckan, kändes det som.

Har du någon favorit bland hans låtar?

– De roliga låtarna är fantastiska, som "En halv böj blues", men också de som är lite tyngre, som "Telegram för fullmånen". Han var både komisk, melankolisk och romantisk, det var det som gjorde honom så spännande.

Som artist personifierar du begreppet "cool". Vad är det att vara "cool" för dig?

– Det är väl att göra saker utan för stora åthävor. Jag är inte så på. Lite mera laid back. Man behöver inte jaga upp sig så mycket.

Och vad ska du göra för alla pengarna?

– Det vill jag inte tänka på förrän jag tagit emot priset ikväll. Jag är väl sån, jag kastar mig inte ut. Det här händer ju egentligen inte.

Cornelis Vreeswijk-stipendiet delas ut ikväll i samband med en jubileumskonsert på Rival i Stockholm.

MOTIVERING

Årets Cornelis Vreeswijk-stipendium tilldelas en sällsynt tonsäker och rytmisk traditionsbärare med en röst som en strimma vinterljus. En ensemblemästare med integritet i uttrycket som det svänger om. En bluesartist, en jazzekvilibrist, en schlagersångens unika uttolkare, en stockholmsskildrare av rang: Svante Thuresson!

CORNELIS VREESWIJK-STIPENDIET

Cornelis Vreeswijk-stipendiet är ett stipendium som sedan 1988 årligen delas ut av Stiftelsen Cornelis Vreeswijks minne till Cornelis Vreeswijks minne. Pristagaren ska vara minst 35 år och skriva, sjunga eller framträda på svenska. Pristagaren får inte tidigare ha erhållit ett statligt/kommunalt/fackligt stipendium.

Bland pristagarna återfinns Monica Zetterlund, Lena Nyman, Freddie Wadling och Rolf Wikström. Förra årets pristagare var Thorsten Flinck. Årets prissumma är på 750 000 kronor.

Juryn består av Silas Bäckström, Cornelis Vreeswijk-stiftelsen, Jens Liljestrand, Expressen Kultur, Åsa Linderborg, Aftonbladet Kultur.