Foto: Arne HyckenbergFoto: Arne Hyckenberg
 Foto: Arne Hyckenberg
Stefan Solyom och Victoria Borisova-Ollas framför Radiosymfonikerna. Foto: Arne Hyckenberg.Stefan Solyom och Victoria Borisova-Ollas framför Radiosymfonikerna. Foto: Arne Hyckenberg.
Stefan Solyom och Victoria Borisova-Ollas framför Radiosymfonikerna. Foto: Arne Hyckenberg.
Victoria Borisova-Ollas. Foto: ELLINOR COLLINVictoria Borisova-Ollas. Foto: ELLINOR COLLIN
Victoria Borisova-Ollas. Foto: ELLINOR COLLIN

Släng nyckeln och tänk vadsomhelst

Publicerad

Somlig musik behöver ingen förklaring alls.

Lars Sjöberg hör att Victoria Borisova-Ollas andra symfoni är ett exempel på det.

RECENSION | KONSERT. Diskret klämtande rörklockor signalerar till avfärd och tar med oss på en äventyrlig färd. Victoria Borisova-Ollas andra symfoni, "Labyrinths of time", uruppförd i höstas av beställande Göteborgssymfonikerna, har fått  sin Stockholmspremiär på Berwaldhallen med Radiosymfonikerna under Stefan Solyom

Jag är inte så säker på att tonsättarens bruksanvisning där ”Tiden. Pulsen. Minnet.” vill ge nycklar till våra upplevelser är något som gagnar publiken. Hon själv säger sig för varje nytt verk behöva en grundidé att utgå från, men en musik som vill fånga en minnesprocess som en vandring i en labyrint får mig bara att tänka på Falstaff, fakirs patiens: lägg femtiotvå kort hursomhelst och tänk vad som helst.

Extra allt

Detta är musik som underligt nog kräver ren nollställd oförberedelse. En liten fras, kanske en klangkombination, ett upprepat intervall, som en ters i pianostämman, leder till allehanda associationer och erbjuder nya utvecklingsmöjligheter. Ibland resulterar processerna i en kokande lava av klangfärg, just sådan som vi lärt oss förknippa med orkestermästaren Borisova-Ollas. Redan besättningen vittnar om extra allt. Till den senromantiska symfoniorkestern tillkommer fyra slagverkare, piano, celesta och två harpor.

 

LÄS MER – Gunilla Brodrej ser Borisova-Ollas "Dracula" på Kungliga Operan

 

Men schysta låtar är liksom inte Borisova-Ollas fält. Därvidlag får hon förkrossande konkurrens av två verk på samma konsert - Dvoraks violinkonsert och Bartòks Konsert för orkester. "Labyrinths of time" talar inget svårtillgängligt tonspråk men bygger för publikens del på annorlunda kalibrerade öron, konsten att lyssna till klangliga och rytmiska  spänningar i stället för melodiska och harmoniska. 

Tomo Keller visade både auktoritet och varmt musikanteri  som Dvoraksolist, och Stefan Solyom bidrog med välgörande mer ungersk paprika än amerikansk polish i den i USA tillkomna Bartók-konserten.

Jag vill ha finalens spelöppning till mobilsignal. Hur gör man?

 

Konsert

DVOŘÁK OCH BORISOVA-OLLAS

Victoria Borisova-Ollas Symfoni nr 2, "Labyrinths of Time", uruppförande

Antonín Dvorák Violinkonsert

Béla Bartók Konsert för orkester

Stefan Solyom dirigent

Sveriges Radios symfoniorkester

Berwaldhallen, Sveriges Radio

Lars Sjöberg är musikkritiker på Expressens kultursida. Läs fler texter här.

 

 

 

 

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag