Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jag har sällan träffat någon roligare eller mer allvarlig

Kristina Lugn och Sarah RiedelFoto: PRESSBILD
Kristina Lind lyssnar på en skiva 1985.Foto: JAN DELDEN

Musikern och kompositören Sarah Riedel tonsatte Kristina Lugns dikter.

Idag skriver hon om deras särskilda samarbete.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

IN MEMORIAM.

”Det är ett sorgearbete att leva. Om man inte förstår det blir man aldrig glad”

Det finns ett ögonblick jag aldrig kommer att glömma. Jag har beundrat och älskat Kristina Lugns dramatik och lyrik sedan tonåren och 2014 satte jag ihop en föreställning med tonsättningar av hennes texter på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. En kväll dök hon upp i publiken och kom efteråt in i logen. Jag var enormt nervös, att gestalta en annan människas ord är alltid ett risktagande och Kristina var dessutom ett geni i mina ögon. Det första hon frågade var om vi hade spelat in sångerna. ”Nej…”, svarade jag. Rädd för att hon inte gillade det hon hade hört. ”Det måste ni göra!”, utbrast hon. ”Så att de kan spelas på min begravning.” Ett mer oväntat och samtidigt hedrande omdöme har jag aldrig fått. Drastiskt och sorgligt på samma gång.

Jag har sällan träffat någon roligare eller någon mer allvarlig.

Något år senare åkte vi på turné tillsammans. Det var ett inspirerande och utmanande äventyr. De mest halsbrytande anekdoter blandades med klarsynta samtal. Och jag har sällan träffat någon roligare eller någon mer allvarlig. Hon var noggrann när det gällde formuleringar och på scen fick vi andra göra vårt bästa för att hänga med när associationerna slog volter i mötet mellan liv och död, skratt och ensamhet. 

”De som har gått ifrån mig står mig närmast”

spotify:track:0HZIqlT4tXDvO4mee9ImHq

Jag kommer alltid att vara tacksam för att jag fick Kristina Lugns förtroende att tolka hennes dikter. De är fantastiska att sjunga - hisnande, melodiska, stundtals obekväma och ofta oregelbundna. Nästan som att de vandrar sina egna vägar och vägrar att vara anpassningsbara. Lite som Kristina själv. Med ett absolut poetiskt gehör lösgjorde hon språket på ett omtumlande sätt. Hennes ord får oss att le, men bakom alla sarkasmer bultar ett längtande hjärta. Knivskarpt, vackert och trösterikt. 

 ”Kärleken är inte evig./ Döden däremot./ Döden däremot är evig./ Hej då, ha det så bra!” 

 

Av Sarah Riedel

Sarah Riedel är artist och kompositör. 

 

Expressens kulturredaktör minns den svenska poeten och akademiledamoten