Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jag älskar ju Abba alldeles för mycket

Återförenade och tillbaka - Abba släpper ett nytt album.
Björn Ulvaeus och Anni-Frid Lyngstad.
Foto: Youtube/ABBA-VOYAGE
Abba back in the days.
Foto: TSUGUFUMI MATSUMOTO / AP TT NYHETSBYRÅN
Anni-Frid Lyngstad i studion.
Foto: Youtube/ABBA-VOYAGE
Redo för fansen.
Foto: Abba Voyage /Twitter / Abba Voyage /Twitter

Abba är tillbaka med kommande avatar-turné och nytt album.

Gunilla Brodrej skriver en text fast hon kanske inte borde. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

MUSIK. Det är nåt med det lilla lilla darret på rösten, det lite sämre engelska uttalet och Anni-Frids mogna kontraalt, men framför allt, det är nåt med rastret som lagt sig över det glittriga Abba-soundet. Bitterljuvt är det och bitterljuvt är ordet som textförfattaren Björn Ulvaeus använder i ”I still have faith in you”, låten som adresserar själva come backen, ”Do I have it in me?”, Har jag det i mig?.

Jag ska egentligen inte skriva den här texten. Jag tycker för mycket om dem. Kanske inte just Abba, som hörde till barndomen. ”Arrival” kom och man studsade omkring i pyjamas med konvolutet i högsta hugg, men sedan gick man vidare till andra band. Men soundet har följt med Björn och Benny genom åren. Den vemodiga och folkloristiska melodiken och de snygga rimmen har präglat snart sagt varenda låt de skrivit efter de tio åren med en popgrupp som hette Abba. 

Med Bao har Benny Andersson satt sitt sigill på ett annat sorts dansgolv än det med discokula i taket. Sent ska jag glömma en ljummen sommarkväll i Örnsköldsvik när Bao inledde sin turné. Det var den 21 juli 2011. Ja. På en annan plats förberedde terroristen Anders Behring Breivik sitt fruktansvärda massmord. Men det hade ännu inte hänt när styrdansen gick i Ö-viks Folkets park till ett band som aldrig ville sluta spela. Sorgen och glädjen. Musiken som aldrig slutar. Björn och Benny som aldrig slutar. 

Vi kommer inte att få se kinder som sjunkit in och dragit sig neråt.

Och det är det som är poängen och trösten och presenten till fans över hela världen som väntar på reunion när Abba nu presenterar sina två nya låtar och berättar att det kommer mer. Jag är på väg norrut. Carolina Norén direktrapporterar från Gröna Lund och P4 Västernorrland sänder live, och vänta ett tag, nu visar det sig. Att. De faktiskt. Kan. Spela de nya låtarna i radio. Upphetsningen går inte att ta miste på. Upplägget är briljant. PR-maskineriet mäktigt. En virtuell turné med Abba-avatarer väntar, och därför är nöjesfältet bredvid Abba-museet den kongeniala platsen för den svenska presentationen. Det ska bli en åktur med Abba. En fantasi. Trolleri och lek med datorer. Vi kommer inte att få se kinder som sjunkit in och dragit sig neråt, vi kommer inte att se de glesnade kalufserna som ersätt den fönade fluffigheten från förr. Rynkorna kommer trollas bort. Det blir nästan som om inget har hänt. 

Det är kanske bara jag och några andra kulturtanter som vill ha skavanker och skav. Vi hade älskat dem ännu mer live med rynkor och allt. I kroppar som speglar deras röster, och åldrats som fint vin.

...som att titta på gulnade bilder på gamla kära vänner.

Jag har intervjuat den genomtrevlige Benny Andersson flera gånger och gråtit lite för många gånger till ”Kristina från Duvemåla”. Bao är en källa till glädje och ”Jag vilar glad i din famn” till text av Kristina Lugn. Nån gång för mycket mycket länge sedan var jag Frida och Pia var Agnetha. Att höra de nya låtarna känns som att titta på gulnade bilder på gamla kära vänner. Musiken finns i mitt blodomlopp. Jag är väl ett sorts fan. Men avatarerna får mig bara att tänka på hur gammal jag faktiskt är så dem överlåter jag åt andra att uppleva.

Jag ska egentligen inte skriva den här texten. Men jag kan inte låta bli. Jag älskar dem alldeles för mycket. 


Gunilla Brodrej är kritiker och redaktör på Expressen Kultur.Lunch med Montelius - ”Gröna Lund”

https://embed.radioplay.io?id=91477&country_iso=se

Så blir journalistik terapi, så riggas ”Gift vid första äktenskapet” och så gick det till när Gunilla intervjuade Lasse Berghagen. Dessutom: en inbjudan till Ninna Prage.

Expressens matiga kulturpodd med Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och redaktör Gunilla Brodrej. 


Hör nya Abba – så många getingar får låtarna

Anders Dahlbom: ”Jag såldes direkt”.