Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon verkar totalt immun för all form av smitta

Virtual proms.
Foto: BBC
Foto: Jonas Bilberg
Lars Sjöberg.
Foto: OLLE SPORRONG

”Solus” är en musikalisk kommentar till vår tids påtvingade isolering.

Lars Sjöberg hör Andrea Tarrodis stycke för ”The Last night of the proms”. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. The Last night of the Proms i slimmad kammarversion, utan parkettens jätteuppbåd av entusiaster studsande till ”Sailor’s hornpie”, utan de flertusende  röster som stämmer upp ”Land of hope and glory” är svårt att föreställa sig? Men en hel månad till kan man faktiskt söka upp länken och erbjudas ännu en av alla pandemiskt spridda upplevelser man annars kunde ha missat. Någon video av evenemanget finns ännu inte att tillgå. Youtube kanske dyker upp med den någon gång framöver och visar oss den zoomade ”Auld lang syne” från tre brittiska hörn – England, Skottland och Wales. 

Än så länge får vi per radio nöja oss med hela det välkända knippet med sjömansvisor, ”Rule Britannia!” och ”Pomp and circumstance”, plus lite Mozart, Richard Strauss, Stephen Sondheim, Sibelius, Vaughan-Williams och ett nyskapat och uppiggande förfärligt arrangemang av Parrys Jerusalem. Finska Dalia Statevska dirigerar, sydafrikanska Golda Schulz sjunger och ur BBC:s symfoniorkester stiger Nicola Benedetti fram med solofiolen som Vaughan-Williams’ outslitliga lärka.

Ingen glory men kanske ändå hope av något slag.

Men för oss svenskar är ju BBC:s beställningsverk russinet i kakan – Andrea Tarrodis ”Solus”, ensam (varför i maskulinum?), en musikalisk kommentar till all vår påtvingade karantän och isolering. Tarrodis stycke består av en fem minuters pukmullrande och gastkramande stegring – nåja, fyra, eftersom slutminuten anslås till en trösterik idyll i obekymrad fåglalåt. Ingen glory men kanske ändå hope av något slag.

Hon är ett märkligt fall, Andrea Tarrodi. Hon verkar totalt immun mot all form av smitta, går liksom genom väggar, passerar tid och rum och epoker, kommer ut på andra sidan av postmodernismen med bibehållen musikalisk fräschör. Ofta säger man om såväl banaliteter som avant-garde ”jag har hört det förut”, men om Andrea Tarrodi kan vi snarare säga: ”vi kunde ha hört det förut men gjorde det inte”. 


Musik

The Last night of the proms.

”Solus” av Andrea Tarrodi, uruppförande

BBC Symphony Orchestra

Dirigent Dalia Stasevska

BBC till 11 oktober


Lars Sjöberg är musikkritiker på Expressen Kultur.